Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Betegtájékoztató információk
 
Kedves Érdeklődő, Kedves Betegtárs! Alapítványunk többirányú segítséget kíván nyújtani a reumatológiai betegségben szenvedő betegek számára.

A mozgásszervi betegségekben szenvedőket segítő szervezetekről, betegklubokról részletes információt olvashatnak az "Együttműködő szervezetek" menüpont alatt.

Könyvtárat alakítottunk ki a 1023 Budapest Ürömi u. 56.sz. alatti székházunkban, ahol a reumás betegek számára is elérhetőek betegségismertető füzetek, könyvek, valamint informálódni lehet az életmóddal, egészséggel kapcsolatos tudnivalókról, tennivalókról. Kérjük, keresse fel az "MRA szakkönyvtár, betegkönyvtár" menüpontot.

Csoportos és egyéni gyógytorna foglalkozásokat tartunk reumatológiai betegségben szenvedő betegek számára.

Ismeretterjesztő dokumentumaink az alábbiak:

(Kérjük, kattintson az Önt érdeklő téma nevére)

Dokumentum címe

Típus

Publikálva

Publikus dokumentumok

Magyar Reumabetegek Szervezetei (htm verzió)htm2007.11.22.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életethtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életet - Háromkerekű kerékpárok, kézikocsikhtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életet - Tolószékhtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: sétáláshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: főzéshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: étel és italhtm2003.02.03.
Gyakorlatok reumás betegségben szenvedők számárahtm2003.02.03.
Ízületekhtm2003.02.03.

Bevezetés
Artritisz (Ízületi gyulladás)
Otthon
Cipekedés
A konyha
A nappali
Székek
A hálószoba
A fürdőszoba
A lépcsők
A kert
Munkahelyen
Távol otthonról
Biztonságos tornagyakorlatok
Kerékpározás
Kocogás
Úszás
Hogyan könnyítsük meg a tárgyak fogását?
János története
Gyaloglás
Ruházkodás
Cipők
Tolókocsik
Irén története
Az autó
Helyes táplálkozás
Fájdalommal élni
Érzések
Pihenés
Betegklubok
Életminőség
Mária története
Hasznos címek
Hogyan készítsük öltözködő pálcát?

 

További kapcsolódó információért kattintson ide
Etiológia:

 

Diagnosztikus eljárások:

 

Terápia:

 

A) Reumás megbetegedések
A reumatológia tárgykörébe a gyulladásos kötöszöveti betegségek, a gerinc és az ízületek gyulladásos és kopásos betegségei az anyagcsere- csontbetegségek és a lágyrészek (izmok, inak, nyáktömlök) elváltozásai tartoznak. Ezek alapján nem csoda, hogy az emberek napi szóhasználatukban reuma alatt minden olyan bajt értenek, amelyek csontokat ízületeket, izmokat, vagyis a gerincet és a végtagokat érintik. Könnyen belátható azonban, hogy a reumatológia többszáz kórképpel foglalkozik, ezért területe igen szerteágazó.

A kapcsolódó dokumentumok és a további információk között részletes tájékoztatást adunk a betegségcsoportról.
További kapcsolódó információért kattintson ide
Etiológia: Világszerte az emberek százmilliói szenvednek mozgásszervi betegségben. Vezetö szerepet töltenek be a fájdalmat és a rokkantságot elöidézö betegségek között, óriási hatást gyakorolva az egyénekre, családokra, társadalomra és a gazdaságra.

A mozgásszervi betegségek egyre növekvö gyakorisága világszerte meghökkentö költségeket és gazdasági következményeket eredményez. Svéd gazdaságkutatók becslései szerint a mozgásszervi betegségek költségei várhatóan magasabbak lesznek, mint az agyi és mentális betegségek által elöidézett költségek összessége. A járóbeteg rendeléseket felkeresök 20 %-a mozgásszervi panaszok miatt fordul orvoshoz világszerte. Az Egyesült Államokban a mozgásszervi betegségek vezetnek az ismert krónikus betegségek listáján és az orvoshoz fordulások számában (1995-ben 130 millió alkalommal keresték fel mozgásszervi panaszokkal az orvosokat, ez 215 milliárd USD költséget jelent). A fejlett országokban az 50 év feletti emberek valamennyi krónikus betegségének felét a csont és izületi betegségek teszik ki.
Anamnézis: A betegségek súlyossága, az élettartam hosszát befolyásoló hatásai, maradandó károsodást, rokkantságot okozó lefolyásuk alapján a következö nagy csoportokat állíthatjuk fel:

1. Kötöszöveti, úgynevezett autoimmun betegségek, amelyek esetében az immunrendszer kisiklása révén a szervezet saját sejtjei, szövetei ellen termel ellenanyagokat. Ilyen a szisztémás lupusz eritematózusz (lupus vagy SLE), amely az ízületek mellett döntöen a belsö szerveket érinti, a krónikus sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz- RA vagy PCP), amely esetében leginkább az ízületek károsodnak, és vannak túlnyomórészt az ereket, a bört, vagy az izmokat megbetegítö formák is. Bár a folyamatot jól ismerjük, a pontos kiváltó okot még nem sikerült megtalálni. E betegségekben szenvedök többsége állandó gyógyszerszedésre, orvosi felügyeletre, idönként kórházi kezelésre szorul. Leggyakoribb az RA (reumatoid artritisz), amely a lakosság mintegy 1 %-a (cca százezer ember), a többi betegség jóval ritkább - pár ezer embert érint hazánkban.

2. Egy vagy több ízület gyulladása számos okból létrejöhet. Okozhatják többek között baktériumok, vírusok, egyéb kórokozók, kristályok kicsapódása az izületekben (pl. köszvény), jelzöje lehet más, belgyógyászati, vagy egyéb betegségnek is. Gyógyszeres kezeléssel jól befolyásolható.

3. A gerinc gyulladásos betegségei közé megint csak több kórkép tartozik, legjellegzetesebb képviselöjük az SPA, vagy régebbi nevén Bechterew kór. Maradandó mozgáskorlátozottságot okoznak a gerinc vonatkozásában, ami jelentös életmód-változtatást igényel.

4. A gerinc- és az ízületek kopásos betegsége igen gyakori, a lakosság 10-25 %-át érinti. Az Egyesült Államokban ezt a betegséget a munkahely elvesztésének leggyakoribb okaként tartják számon. A betegek várható élettartamát nem csökkenti, de kellemetlen tünetekkel (fájdalom és az adott ízület mozgáskorlátozottsága) jár, amelyek idöszakosan gyógyszeres kezelést és fizioterápiát igényelnek, a munkavégzö képesség megtartása érdekében. Leggyakoribb képviselöi a térd- és csípökopás. Az emberek világszerte derékfájás miatt fordulnak leggyakrabban orvoshoz és mennek betegállományba. Ez a betegség a végleges munkaképesség csökkenés és a foglalkozási betegségek kialakulásának leggyakoribb oka a fiatalok és középkorúak esetében. Bizonyos vonatkozásaiban a megelözésnek komoly szerepe van, ezért a betegfelvilágosítás fontos célpontja.

5. A csont-anyagcsere betegségek legismertebb képviselöje a csontritkulás (osteoporosis). Az idöskorban és a nök változó korában jelentkezö kórformái igen gyakoriak. Szövödményeként csonttörések alakulhatnak ki, ezek megelözése fontos feladat. A csontritkulásból adódó törések megduplázódtak az elmúlt évtizedben. Az 50 év feletti nök 40%-a szenved csontritkulásból eredö törést. Radikális megelözö program hiányában a csípöízületi törések száma az 1990-es adatok szerint 1,7 millióról 2050-re 6,3 millióra nöhet. A 60 év felettiek közel 25%-ának pedig jelentös fájdalma van és a kopásos betegség miatt rokkant. A csontritkulás kialakulásának megelözése tekintetében is vannak olyan szabályok, amelyeket tanácsos betartani, ezért a veszélyeztetett népesség megfelelö felvilágosítása nagyon fontos.

6. A lágyrészek betegségei a leggyakoribb mozgásszervi betegségek. Ide tartoznak a húzódások, az izmok, ínak tartós megterhelése következtében kialakuló fájdalmas állapotok, az ínhüvelyek gyulladásai. Külön kórkép a tartós stresszhatással, érzékenyebb lelki alkattal, pszichés megterheléssel összefüggésbe hozható nyaki-, háti, csípötáji görcsös izomfájdalommal, következményesen kialakuló kötöszövetes csomókkal, alvászavarral, fáradékonysággal járó izomreumatizmus.
Diagnosztikus eljárások: A betegségek diagnózisának megállapításához modern képalkotó eljárások (CT, MR, ultrahang, röntgen- és izotópvizsgálatok, csontdenzitometria), speciális laboratóriumi vizsgálatok, és a szakorvosok megfelelö képzettsége szükséges, kórképektöl függöen eltérö szinten, ez hazánkban jelenleg mindenki számára elérhetö. Magyarországon mintegy 600 reumatológus szakorvos dolgozik a szakrendelökben, kórházi osztályokon, nappali kórházakban. szanatóriumokban és gyógyszállókban. A betegek a háziorvosok vagy egyéb szakorvosok beutalója alapján, egyrészt területi szervezödés, másrészt a szabad orvosválasztás révén jutnak el ezen szakorvosi hálón belül.
Terápia: A betegek kezelése tekintetében nagy hagyománnyal rendelkezö fizioterápiás egységek és méltán világhírü gyógyfürdöink mellett korszerü gyógyszerek, valamint modern ortopéd sebészi eljárások is rendelkezésre állnak. Az egyre nagyobb számú gyógyászati segédeszközt értékesítö üzlet szabad versenye az árak tekintetében nem, de a választék jelentös bövülése miatt szintén hozzájárul a betegek jobb ellátásához.
Kapcsolódó dokumentumok (42)
10 kulcsüzenet reumás betegek számárahtm2003.02.03.
A háthtm2003.02.03.
A háti problémák kialakulásának megelőzésehtm2003.01.22.
Csontokhtm2003.02.03.
Együttélés a reumávalhtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: a beteg hangulatvilágahtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: alváshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: autóvezetéshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: étel és italhtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: főzéshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: házasélethtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: időjáráshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: kertészkedéshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: mosakodáshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: munkakörülményekhtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: nyugalom, pihenéshtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: otthonhtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: ruházkodás, cipőkhtm2003.02.03.
Együttélés a reumával: sétáláshtm2003.02.03.
Gyakorlatok reumás betegségben szenvedők számárahtm2003.02.03.
Idősebb reumás emberek kezelésehtm2003.02.03.
Ízületekhtm2003.02.03.
Küzdelem a fájdalommalhtm2003.02.03.
Mi a reumás megbetegedés?htm2003.02.03.
Nyakhtm2003.02.03.
Nyakfájáshtm2003.02.03.
Nyaki gerinc merevedésehtm2003.02.03.
Reuma: akut károsodásokhtm2003.02.03.
Reuma: alternatív kezelésekhtm2003.02.03.
Reuma: enyhe és súlyos fájdalmakhtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életethtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életet - Asztalokhtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életet - Háromkerekű kerékpárok, kézikocsikhtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életet - Székekhtm2003.02.03.
Reuma: eszközök, melyek segítik az életet - Tolószékhtm2003.02.03.
Reuma: munkával, szabadidővel kapcsolatos sérülésekhtm2003.02.03.
Reuma: rehabilitációhtm2003.02.03.
Reuma: sebészi beavatkozásokhtm2003.02.03.
Reuma: terhesség, gyermekszüléshtm2003.02.03.
Reuma: túlerőltetés okozta károsodásokhtm2003.02.03.
Reumás betegségek kezelésehtm2003.02.03.
Szójegyzékhtm2003.02.03.
Arthritis (artritisz)
Az artritisz az ízületnek a gyulladását vagy a duzzanatát okozza. Ilyen ízület a térd, a váll, a könyök vagy a csípők.

Az ízületi gyulladás fő tünetei a fájdalom, a merevség, és a mozgás korlátozottsága. A beteg fáradtnak, gyengének érezheti magát, néha láz vagy kiütés is jelentkezhet.

Az ízületi gyulladásnak különböző típusai vannak, némelyik csak egy ízületet érint (monoartritisz), mások néhány ízületet (oligoartritisz). Néhány típus eltarthat évekig (krónikus artritisz), míg mások csak egy rövid ideig (akut artritisz). Néhány eset enyhébb, néhány súlyosabb, van amelyik rosszabbodik, és van amelyik javul.

Az artritisz kezelhető, de nem gyógyítható!

Az ízületi gyulladás típusai magukba foglalják a reumatoid artritiszt és degeneratív ízületi betegséget is. Sok betegség, mely érinti a test egyéb részeit, a tüdőt, a vért vagy a májat, érintheti az ízületeket is. Az ilyen betegek általában a fő panaszukkal keresik fel az orvost, és csak később fejlődnek ki az ízületi elváltozások. Néha a probléma az ízületi gyulladással kezdődik.
Kapcsolódó dokumentumok (1)
Idősebb emberek artritiszehtm2003.02.03.
Arthrosis (artrozis)
Az artrozis fájdalommal és merevségérzéssel kezdődik, néha csak fokozatosan, hónapok vagy évek alatt fokozódik. Az ízület duzzadt is lehet, a fájdalom rosszabbodik a tevékenységek után és a nap végére.

A merevség rosszabb korán reggel vagy pihenés után. A nyirkos idő fokozza a fájdalmat. Az artrozis a röntgenképen is mutat elváltozást az érintett ízületeken. De ez nem jelzi, hogy milyen lesz az artrozis a jövőben. Sok betegnél, akinek tulajdonképpen nincs is panasza, a röntgen súlyos kopást mutathat ki. Az artrozis gyakoribb idős emberekben, de nem az idős kor az egyedüli ok. Előfordulhat néha súlyos sérülés után, ízületi operációt követöen, fokozottabban igénybe vett ízületeken. Senki sem tudja pontosan az artrozis okát. Néha kimutatható az öröklödés.

Az artrozist nem okozza diéta, normál testgyakorlat, időjárás vagy sokk hatás.

A térdízület artrozisa gyakrabban fordul elő idősebb nőkön, különösen ha túlsúlyosak. A kezek artrozisa gyakoribb középkorú nők között, és gyakran családi előfordulást mutat. Először az ízületek duzzadtak és nyomásérzékenyek. Később fájdalmatlan duzzanatok alakulnak ki az ujjhegyeken. A kezek sohasem válnak teljesen rokkanttá.
A csípőízületi artrozis a férfiakat, nőket egyaránt érinti, gyakran fiatalabb korban, és kapcsolatban lehet egy fiatalkori problémával, a veleszületett csípőficammal.
Az artrozis a nagyujjat merevvé és kifelé hajlóvá teszi.
A járás nehézzé válik és fájdalmas bütyök alakul ki.

Az artrosisnak nincs gyógymódja, de van lehetőség, hogy a tüneteket kezeljük.

Súlycsökkentéssel, vagy bot használatával csökkenthetjük az ízület fizikai megterhelését.

Minden olyan tevékenységtől óvni kell az ízületet, ami túl nagy erővel hatna, például futás, fáról való leugrás.

Azonban a kondíció fenntartása óvatos gyakorlatokkal igen fontos, tehát az úszás, séta ajánlott.

Melegvízben végzett gyakorlatok előnyösek a csípő és térdízületekre.

Ha a térdek üléskor lemerevednek, felállás előtt óvatosan előre, hátra kell lóbálni.

A gyakorlatok segítenek, hogy csökkenjen a fájdalom és biztosítódjék a mozgás.
A gyakorlatok megerősítik az izmokat az ízületek körül, és ezáltal biztosítják a védelmét is.

Fájdalomcsillapító tabletták, mint az aspirin vagy a paracetamol elősegítik, hogy a fájdalom csökkenjen.

Sok betegnél néhány év után az artrozis eléri a csúcsát, és ezután marad ebben a stádiumban, vagy akár javulhat is. Néha azonban súlyos deformitást és munkaképtelenséget okoz.

Néha sebészi úton lehet segíteni.

Az artrozis nem vezet reumatoid artritiszhez, bár a fordítottja megtörténhet.

Az artrozis számos ízületet érinthet, de eltérően a reumatoid artritisztöl, nem terjed szét az egész testen.

Egy másik különbség az artrozis és a reumatoid artritisz között az, hogy a reumatoid artritisz több ízület gyulladását, merevségét, valamint kiterjedt ízületi fájdalmat okozhat.

Reumatoid artritisz a testet általánosan érinti, míg az artrozis csak az ízületeket támadja meg.
Brucellozis
A brucellozis olyan fertőzés, melyet a tehenek vagy a kecskék teje okozhat. Lázzal kezdődik és általában éjszaka. Reggelre a beteg jobban érzi magát, de fáradtabb és gyengébb egész nap. Fejfájás, gyomorfájás, nyirokcsomó duzzanatok vagy ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek.
A brucellozis évekig eltarthat, a beteg jobban érzi magát néhány napig, néhány hétig, amíg a láz vissza nem tér újból. A brucellozist nehéz diagnosztizálni, és a beteget esetleg még lustasággal is megvádolják. A depresszió is általános, különösen még a diagnózis előtt.

A brucellozist antibiotikummal (Tetracyklinnel) kell kezelni és fontos a pihenés.

A brucellozis megelőzhető, ha csak frissen forralt, illetve pasztőrizált tejet iszunk, illetve olyan sajtot eszünk, amit ilyen tejből készítettek. A bruccellozis elkapható a bőrön, illetve bőrsérülésen keresztül is, ha betegek állattal dolgoznak.

A tehén- és kecsketejet brucellozisra meg kell vizsgálni. A fertőzött állatot le kell ölni. A brucellozis nem megy át az egyik emberről a másikra.
Fibrozitisz
Fibrozitisz vagy fibromialgia az izmokban, az izmok körül kialakult fájdalom, melynek az eredete általában ismeretlen. Néhány esetben egy másik betegség tünete lehet, mint például a reumatoid artritiszé.

Merevség lehet azokban az izmokban, melyek könnyen kifáradnak, és számos érzékeny pont keletkezhet, - ezek a fibrotikus csomók, - különösen a vállak körül és a derék tájon. Aspirin tabletta, enyhe masszírozás és meleg alkalmazása a fájdalmas területen csökkenti a fájdalmat.

Az alváshiány, vagy a hideg időjárás fokozhatja a fájdalmat. Egy kiadós éjszakai alvás sokszor segít.

Rossz testtartás, mint például hosszabb ideig összegörnyedve vagy megfeszített izmokkal ülni, gyakran fibrositiszhez vezet. Az izmok elernyesztése, az egyenes testtartás vagy rendszeres testgyakorlatok végzése többet segít, mint a gyógyszerek vagy a masszázs.
Gyermekkori ízületi gyulladás
Az ízületi gyulladás minden ezer gyermekből egyet érint az egész földön. Leggyakrabban 1 és 7 év közötti korban kezdődik, de bármely életkorban elkezdődhet.

Senki sem tudja, hogy mi okozza a gyermekkori ízületi gyulladást. Nem lehet elkapni másoktól, de nem okozója az átázott láb, a megfázás, a sport vagy elesés. Ha a családban egy gyermeknek ízületi gyulladása van, az nem jelenti azt, hogy a testvérei is megkaphatják.

A gyermekkori ízületi gyulladásnak több fajtája van. Néhány ízület gyulladása a leggyakoribb típus, amikor csak egy vagy néhány ízület válik duzzadttá. Ha a háti gerinc is érintett, valószínűbb, hogy felnőtt korban is folytatódni fog a gyulladás.

Poliartritisz: - sok ízület begyullad és fájdalmas. A gyermek különben egész jól lehet vagy csak egy kicsit érzi betegnek magát.

Szisztémás artritisz: - a gyereknek magas láza van, ami több napig tart vagy akár hetekig is fennmaradhat. Foltos kiütés is jelentkezhet, ami miatt a kanyaróval lehet összetéveszteni. A nyaki, a hónalji és lágyéki nyirokcsomók is duzzadtak lehetnek. A gyerek is levert, betegnek érzi magát különösen este, amikor felmegy a láza. Az ízületek fájdalmasak lehetnek vagy fájnak, duzzanat nélkül is. Előfordul, hogy napokig, hónapokig nem is jelentkezik fájdalom egyéb tünetek után. A diagnózis után aspirin, gondos ápolás szükséges.

Időstípusú reumatoid artritisz főleg a kisízületeket érinti, és tipikusan kislányokon,11 éves kor körül kezdődik. Mivel a csontok ebben a korban még nőnek, fennáll a súlyos ízületi károsodás veszélye.

A gyerekeknél is előfordulhat pszoriatikus artritisz és spondilitisz.

Az artritiszes gyerekeknél előfordulhat szembetegség is.

Az artritiszes gyerekek körülbelül egyharmadánál szemproblémák is kifejlődhetnek, ezeknél általában csak pár ízület érintett. A szem bepirosodhat és fájdalmat is érezhetnek a szemben. Speciális lámpával vizsgálják, hogy minél hamarabb megállapítsák a helyes diagnózist, hogy megelőzzék a súlyos szemproblémákat, akár a vakságot is.

Fontos a megfelelő korai diagnózis, hogy kizárjon egyéb betegségeket, amelyek más terápiát igényelnek A diagnózist megerősítheti a vérvizsgálat, a röntgenvizsgálat és néha az ízületből nyert folyadék vizsgálata.
Kapcsolódó dokumentumok (3)
A reumás gyermek oktatásahtm2003.02.03.
Foglalkozás a reumás gyermekkelhtm2003.02.03.
Reumás gyermekek kezelésehtm2003.02.03.
Köszvény
A köszvény gyakran a nagyujjon kezdődik. Vörössé, duzzadttá válik és nagyon fájdalmas. Főleg a férfiakat érinti, és bármely korban jelentkezhet. A nőket inkább csak a menopauza után. Általában nem a túlzott evés vagy ivás okozza, bár néhány esetben olyanokat érintett, akik valamiből különösen sokat fogyasztottak. Akkor keletkezik köszvény, ha a húgysav, mely a test természetes mellékterméke, nem ürül ki megfelelően a vizelettel. A húgysav felgyülik a vérben, kristályok alakulnak ki az ízületekben, melyek intenzív fájdalmat okoznak. Bármi, ami felborítja a szervezet egyensúlyát, kiválthat köszvényes rohamot, így például sérülés, fáradtság, aggódás vagy betegség. Néha olyan gyógyszer bevétele okozza, ami fokozza a húgysavképződést. Ezek túlzott sóvesztést okoznak a szervezetben. Ismételt köszvényes roham tartósan károsíthatja az ízületeket és krónikus artritiszt okozhat. A húgysavkristályok, melyek a bőr alatt, csomók formájában tapinthatók, nem ártalmasak.

A köszvény diagnózisát elősegíti, ha az ízület körüli folyadékból szívunk ki egy kis mennyiséget, és ezt megvizsgálva a kristályokat ki tudjuk mutatni.

A gyulladásgátló tabletták csillapítják a fájdalmat és csökkentik a duzzanatot. A tablettát ajánlatos a betegnek mindig magánál tartani és a roham kezdetekor azonnal bevenni. A fájdalmas ízületet óvni kell az ütéstől, sőt még az ágynemű súlyától is.

Figyelmezetés: Aspirint ne szedjünk köszvényben.

A köszvényt könnyű kezelni gyógyszerrel.

Némely esetben szükséges az allopurinol vagy a colchicin szedése mindennap, hogy a további köszvényes rohamot megelőzzük. A betegek tulajdonképpen mindent ehetnek, ihatnak, kivéve májat, vesét. Hús és alkohol fogyasztását mérsékelni kell. A kövéreknek fogyni kell.
Lupusz
Lupusz eritematoszus főleg fiatal nőket érint. Gyorsan vagy lassan kezdődhet, olyan tüneteket okozhat, mint számos más betegség, tehát igen nehéz a diagnózisa. A leggyakoribb panasz a fáradtságérzés, és kiütések, amelyek általában az orcákon, de nagyon gyakran az ujjakon, a lábujjakon vagy a könyökön jelennek meg. Néha a vérellátás is zavart, és az ujjak elzsibbadnak és elfehérednek. Súlyos rohamban az izmok és az ízületek is fájdalmasak lehetnek, de az ízületek nem károsodnak.

A lupusz nem csupán rokkantságot okozó formája az artritisznek. Sokkal súlyosabb, ha a szervezet más területeit, szívet, a tüdőt, a veséket támadja meg. Ezek a komplikációk néha maradandó károsodás hátrahagyása nélkül meggyógyíthatók. A haj esetleg kihullik és több hónap eltelhet, mire visszanő.

A lupusznak van aktív és inaktív szakasza.

Az aktív stádium influenzaszerűen zajlik le, lázzal, fáradtságérzéssel, fejfájással, izom- és ízületi fájdalmakkal. Vér- és vizeletvizsgálat segíti a diagnózist. A fájdalom és a gyulladás aspirinnel, paracetamollal vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelhető. A hosszú hatású antimaláriás szerek és szteroidok szintén segíthetnek lupuszban.

A napfény rontja a lupuszt.

A lupuszban szenvedő beteg maradjon az árnyékban, vagy viseljen kalapot. Amikor gyermekeknél fordul elő a lupusz, ez összetéveszthető reumás lázzal vagy gyermekkori ízületi gyulladással. A lupusz kevésbé gyakori 40 év felett, és akkor is enyhébb lefolyású.

A legtöbb lupuszos beteg normál életet élhet, de pár éven belül meg is halhat. Számos esetben az egyén nem is tud betegségéröl. A férfiak és nők megbetegedési aránya 1 : 9 -hez.
Polimialgia reumatika
A Polimialgia reumatika azt jelenti, hogy sok fájdalmas izomelváltozás reumás jellegű elváltozást okoz idős egyéneken. Polimialgia reumatika gyakran kezdődik hirtelen éjszaka és összetéveszthető az artritisszel. Polimialgia reumatika súlyos, fájdalmas, reggeli merevséget okoz különösen a vállakban, a nyakban, a háton és a combizmokban. Néhány esetben csak nagy nehezen tud a beteg kiszállni az ágyból reggelente, vagy lépcsőt mászni. A hosszú ideig tartó ülés is izommerevséget okoz, - gyakori mozgás segít ezen.

Polimialgia reumatika kezdődhet hőemelkedéssel vagy rossz közérzettel. Gyulladás keletkezhet a fej ereiben - arteritisz temporalisz. Ez fejfájást okozhat, de fájdalom jelentkezhet az arcon, a nyelvben, sőt még a látás is károsodhat. Polimialgia vérmintából vizsgálható.

A Polimialgia reumatika könnyen kezelhető kortikoszteroid tablettával. A szteroid tablettát mindennap be kell venni, de csak szakember írhatja fel.

Figyelmeztetés:
A szteroid tabletta veszélyes lehet, ha nem megfelelően szedik. Fontos, hogy tuberkulózis esetén nem szabad szedni.
Pszoriázishoz társuló ízületi gyulladás
A pszoriazis, a pikkelysömör a bőr hámlással járó elváltozása, mely általában a fejen, a könyökökön és térdeken jelentkezik. 10 pszoriazisos beteg közül egy esetben előfordul ízületi gyulladás is, mely a nagy ízületeket érinti. Ez az ízületi gyulladás enyhébb, mint a reumatoid artritisz, de érintheti a gerincet és a végtagon lévő ízületeket is. Diagnosztizálható röntgennel, vérvizsgálattal és fizikai vizsgálattal.
Néha kimutatható az öröklődés is.

A pszoriazis ritkán okoz munkaképtelenséget.

Az ízületi gyulladás gyulladáscsökkentőkkel, a bőrelváltozás különböző kenőcsökkel kezelhető.
A napozás csökkenti, az idegi, stresszhatások rontják a pszoriazist.
Reaktív artritisz
Reaktív artritisz (Reiter syndroma) ízületi duzzanattal és húgycső elváltozásokkal kezdődik. Láz és szemfájdalom követi. 1-3 hét múlva az ízületek fájdalmasak lesznek, és hasonlóak a reumatoid artritiszhez. Az artritisz eltarthat néhány héttől akár néhány évig is. 4-6 héttel a húgycsőgyulladás után kis fájdalmatlan elváltozások jelennek meg a talpakon és a tenyereken, ezek hasonlóak a pszoriazirisos elváltozásokhoz.

A reaktív artritisz általában egy szexuális úton terjedő megbetegedést - mint a clamydia fertőzés - vagy bélfertőzést - mint shigellozis, salmonellosis - követően alakul ki.

A reaktív artritisz gyakori fiatal felnőtt férfiak között és ritka nők, gyermekek és idősebbek között.
Reuma és lepra, szifilisz, lyme-kór, rózsahimlő, mumszp
A lepra és a szifilisz károsítják azokat az idegeket, amelyek a védő jeleket viszik, és ez vezet ahhoz, hogy a súlyosan károsodott ízületek is tulajdonképpen fájdalmatlanok.

Lyme kór - okozója a kullancs, főleg dél-amerikai szarvasokban található. Tünetei olyanok, mint az influenza, kiütésekkel. Néhány hét után a reumatoid artritiszhez hasonló ízületi fájdalom jelentkezhet. Tünetek évek múlva ismét jelentkezhetnek újabb rovarcsípés nélkül is.

A rózsahimlő, a mumps, a fertőző májgyulladás, egyéb vírusfertőzések szintén okozhatnak átmeneti artritiszt, és felnőtteknél előfordulhat rózsahimlő elleni védőoltás után.
Reumás láz
A reumás láz a gyermekek és fiatal felnőttek betegsége. Általában 1-3 héttel a sztreptokokkusz fertőzés okozta torokgyulladás után kezdődik. Ez a jellegű torokgyulladás lázzal, heves torokfájással jár a meghűlés egyéb tünete nélkül. A reumás láz első jelei, a láz és az ízületi fájdalom, különösen a csuklókban, bokákban, térdekben és könyökökben. Az ízületek duzzadtak, pirosak és melegek.
A bőr alatt piros girland, vonalszerű elváltozás látható, és csomók tapinthatók, súlyos esetekben a légzés megrövidülhet vagy szívtáji fájdalom is jelentkezhet. A végtagokban görcsös rángatózás alakulhat ki.

A korai diagnózis és a megfelelő kezelés nagyon fontos, hogy megelőzzük a későbbi szívproblémákat. A reumás láz kezelése, aspirinnel (a fájdalmas ízületekre) és penicillinnel (az injekciókra) történik. Ha a láz meg is szűnt, még fennáll a veszélye a szívkárosodásnak vagy annak, hogy a reumás láz visszatér. Akinél szívelváltozás jelentkezett, azt feltétlenül hosszú ideig figyelemmel kell kísérni és élete végéig penicillin terápiában kell részesíteni.

Az a gyermek, aki reumás lázon esett át, minden olyan esetben, ha torokfájása jelentkezik, legalább 10 napig kell, hogy penicillint szedjen vagy kapjon.

A reumás láz sokkal gyakoribb ott, ahol az emberek rossz életkörülmények között élnek. Ezeken a helyeken a betegséget meg lehet akadályozni úgy, hogy sztreptokokkusz torokfertőzés esetén minden gyermek kap penicillint. A penicillint folyamatosan kell adni 10 napig vagy legalább még 3 napig azután, hogy a tünetek már eltüntek. Természetesen azt a torokfájást, amelyet az influenza okoz, nem szükséges penicillinnel vagy egyéb antibiotikummal kezelni.

Viszont az a torokfájás, ami magas lázzal jár, és megfázásos tünetek nincsenek, valószínű, hogy reumás láz okaként szerepel.

A reumás láz gyakori a szegény országokban és ritka az iparilag fejlett országokban.
Reumatoid artritisz
Reumatoid artritiszben az ízületek felszíne és az ízületet befedő izmok is begyulladnak.
Korai reumatoid artritiszben a fájdalom és a duzzanat okozza a merevséget és a mozgási nehézséget.

Ha megmarad, ez a duzzanat károsíthatja az ízületeket, az inakat, és további nehézséget okoz a mozgásban.

A reumatoid artritisz mindenkit különbözőképpen érinthet.

Általában fokozatosan kezdődik, fájdalommal és duzzanattal a csuklókban, az ujjakban vagy
a lábfejben.

Az ízületek már korán reggel merevek.

Néhány betegnél csak egy vagy csak néhány ízület érintett, míg másoknál szinte az egész test fáj.
Kis dudorok fejlődhetnek ki a bőr alatt - ezek az úgynevezett reumás csomók - de ezek nem ártalmasak.

A reumatoid artritiszes beteg gyengének, betegnek érzi magát, maga a betegség is okozhat vérszegénységet vagy súlyveszteséget is.

Ha csak egy-két ízület érintett s az is csak enyhén, a beteg egész jól is érezheti magát.

A gyulladás aktívvá válhat egy pár napig, majd megint lecsillapodhat.
Néha megtámadja a szervezet egyéb területeit is, mint a szemet, tüdőt, és néha még a szívet is.

Minden korban jelentkezhet, de leggyakrabban a fiatal nőkön kezdődik. Száz személyből, akinél a reumatoid artritisz korai jelei fennállnak, 65 fog szenvedni időközönként fájdalomtól és duzzanattól, 30 teljesen fel fog gyógyulni és 5 esetben fog kifejlődni súlyos artritiszes betegség munkaképtelenséggel.

A legtöbb reumatoid artritiszes betegnek csak kevés panasza van.

A nyugalom, a gyakorlatok végzése és az ízületeknek a különböző behatásoktól, túlerőltetésektöl való védelme sokat segíthet.

Kétfajta gyógyszert használunk reumatoid artritiszre, egyrészt azokat, melyek csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot, ilyen pl. az aspirin, illetve a hosszú időtartamú antireumatikus gyógyszereket, mint a chloroquine, aranysók és a penicillamin. Sebészeti beavatkozás is szükséges időnként, hogy felszabadítsák a leszorított idegeket, egyesítsenek egy-egy elszakadt ínt vagy helyreállítsanak egy károsodott ízületet.

A legtöbb reumatoid artritiszes beteg tulajdonképpen normál életet élhet mindaddig, amíg megérti a helyzetét, védi az ízületeit és megfelelö kezelésben részesül.
Spondilitisz ankilopetika (Bechterew kór)
Szeptikus artritisz
A betegnek esetleg láza is van.
A fertőzést úgy lehet bizonyítani, hogy valamennyi folyadékot nyerünk az ízületből, és baktérium-tenyésztést végzünk.

A kezelést a megfelelő antibiotikummal végezhetjük.

A kezeletlen szeptikus artritisz elpusztítja az ízületet, és akár a beteg halálához is vezethet.

A szeptikus artritisz ízületi fertőződés, ami úgy alakul ki, hogy a szervezet valamely részéről a kórokozók szétszóródtak és fertőzték az ízületet is.
Az érintett ízület hirtelen forró, vörös, duzzadt és nagyon fájdalmas lesz.
Nagyobb a veszély azokra az ízületekre, amelyek valamilyen egyéb gyulladás miatt már károsodtak. A szeptikus artritisz esetleg összetéveszthető a reumatoid artritisszel.
Szkleroderma
Szkleroderma vastag, kemény bőrt jelent. Azonban sok szklerodermás betegnél a test egyéb részein is jelentkeznek elváltozások éppúgy, mint a bőrben. A szkleroderma ritka, krónikus betegség, a kötőszöveteket érinti, az megkeményedik, megvastagodik és megmerevedik az érintett részeken.

A szkleroderma első tünete a hidegre való nagyfokú érzékenység. A kéz és lábujjak hidegek, zsibbadnak, esetleg érzéketlenek. A bőr fényessé válik és a redők eltűnnek. Az ízületek begyulladnak, fájdalmassá és merevvé válnak.

A lokalizált szkleroderma enyhe és nem érinti a belső szerveket. A szisztémás vagy generalizált szklerozis érintheti az ereket, az ízületeket, az emésztő rendszert és néha a tüdőt, a szívet, a veséket és az izmokat.
A rendszeres gyakorlatok a bőrt hajlékonyan tartják és megakadályozzák az ujjak maradandó behajlását.

Meleg kesztyű és zokni viselése, és az állandóan végzett gyakorlatok fenntartják a vérkeringést a kezekben és a lábakban. A cigarettázás csökkenti a vérkeringést, ezért az ilyen betegségben szenvedőknek feltétlenül abba kell hagyniuk a dohányzást.

A bőr kenőcsökkel való kezelése megakadályozza a kirepedést, a hámlást és a kifekélyesedést. Mosogatáskor, mosáskor kerülni kell az erős tisztítószereket, amelyek irritálhatják a bőrt. Ha lehet, gumikesztyűt kell viselni.

A szkleroderma háromszor gyakoribb nőkön, mint férfiakon, és általában 25 és 50 éves kor között kezdődik.

Általában lassan indul, és néhány év alatt fokozatosan rosszabbá válik, majd stabilizálódhat. Néha magától is javul.
B) Krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) részletesen
Az ízületek két csont találkozásánál helyezkednek el. Az ízületeket alkotó csontvégek felszínét porc borítja, köztük néhány cseppnyi sűrű folyadék segíti a mozgást kenőanyagként (mint a gépalkatrészekét a kenőolaj). Ezt a folyadékot az ízület belsejét borító hártya termeli. Az ízületet tok veszi körül, ezt szalagok teszik még erősebbé.

Gyulladás esetén az ízület belsejét borító hártya vérbővé válik, később megvastagszik, nagyobb mértékben termeli az ízületi folyadékot. Ilyenkor az ízület fájdalmas lesz, megdagad, feszül, a bőr meleg, piros is lehet. Nehezebbé válik a mozgás is. Ha a gyulladás tartósan fennáll, az ízületben termelődő anyagok károsítják az eredetileg üvegszerűen sima porcfelszínt, az így keletkező "kátyúk" mélyén szabaddá válik az érzékeny csonthártya, ami növeli a mozgáskor jelentkező fájdalmat. A felszaporodott folyadék által okozott, hosszú ideig fennálló feszülés kitágítja az ízületi tokot, ezáltal a szalagok is lazábbak lesznek. Az ízület alakváltozása, deformálódása megváltoztatja a környező izmok helyzetét, így azok nem tudnak teljes erőből dolgozni. Megváltozik a végtag statikája is, ami szintén a mozgást, járást, munkavégzést nehezíti
Bal oldalon az ép, jobb oldalon a kóros ízület sémás rajza.

Ez természetesen a kezelés nélküli állapotot jelenti, a segítség módjáról a későbbiekben lesz szó.
További kapcsolódó információért kattintson ide
Etiológia: A lakosság 1-2%-át érinti, vagyis minden 100 emberből 1-2 ebben a betegségben szenved.
A nők mintegy 3-szor gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Bármely életkorban jelentkezhet, a gyermekkortól egészen a késői öregkorig, leggyakrabban mégis 35-55 éves kor között kezdődik.
Lényege a szervezet védekező, ú.n. immunrendszerének megváltozása: a külső ellenség (baktériumok, vírusok, stb) helyett a saját sejtek ellen termel anyagokat. Ez okozza azt a gyulladásos folyamatot, ami a betegség legfőbb jellemzője.Anamnézis: Oka, vagyis a változás beindítója jelenleg még ismeretlen.
A kutatók számtalan hatást és anyagot vettek gyanúba, sokféle elmélet létezik, de a végleges megoldás még várat magára. Mindazonáltal öröklödő hajlam biztosan szerepet játszik kialakulásában, ezt alátámasztja, hogy családon belüli halmozódás gyakran előfordul.
Terápia: A betegség lefolyása:
Hullámzó, jobb és rosszabb időszakok váltják egymást.
Előfordul, hogy egy idő után a folyamat megnyugszik, "kihűl", a kialakult ízületi alakváltozások megmaradnak, de a korábbi fájdalmas, gyulladásos időszakok megszűnnek. Más esetben viszont csak komoly gyógyszerekkel tartható féken a betegség.
Az ízületekben zajló gyulladásos folyamat a legtöbb betegnél főleg a kezeken és a lábakon jellegzetes, maradandó alakváltozásokat okoz. Ilyen pl. az ujjak oldalra való elhajlása, egyes ízületek hajlításos zsugorodása, mások lazává, lötyögössé válása.

A kezelés lehetőségei:
Gyógyszerek:
Az első csoport gyulladáscsökkentőiből az úgynevezett nemszteroid gyulladáscsökkentőkből sokféle áll rendelkezésre. Tartós szedésük során időnként a máj- és veseműködést, valamint a vérképet ellenőrizni kell. Hatásuk egymáshoz hasonló, előre nem lehet megmondani, hogy az adott beteg számára melyik lesz a leghatásosabb, előfordul, hogy többet is ki kell próbálni. 1-2 hétnél korábban azonban nem érdemes váltani, mert egyes képviselőik csak hosszabb szedés után fejtik ki teljes hatásukat. Fontos alapelv, hogy egyszerre két fajtát sose szedjen belőlük, mivel a hatás nem duplázódik meg, de a nemkívánatos mellékhatások igen. Ezalatt a leggyakrabban, a fenti laboreltérések mellett gyomorbántalmat okozó mellékhatásukat értjük. Ezért, ha gyomorégés, -fájdalom vagy fekete széklet jelentkezik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon kezelő- vagy háziorvosához. Ha már volt korábban gyomor- vagy nyombélfekélye, ezekre a tünetekre fokozottan figyeljen, már az első gyógyszerfelíráskor említse az orvosnak. '

A második csoport az úgynevezett szteroid készítmények, olyan hormontartalmú gyógyszerek, melynek tagjai jóval erősebb gyulladáscsökkentő hatásúak. Csak ritkán, és akkor alkalmazzuk őket, ha feltétlenül szükség van erős gyulladáscsökkentésre, mivel sok és komoly mellékhatásuk van. Emelik a vércukorszintet, a vérnyomást, vízvisszatartást, testsúlynövekedést okoznak, növelik a fertőzésekre való hajlamot, hosszantartó szedésük kapcsán csontritkulás, szürkehályog, bőralatti bevérzés, a bőr elvékonyodása alakulhat ki. Emiatt nagyon fontos, hogy csak az orvos által előírt ideig és adagban szedje őket! Kezdetben általában úgynevezett lökés formájában alkalmazzuk, egy nagyobb adagot csökkentünk fokozatosan, a legkisebb hatásos adagig. Nem szabad azonban "rajta felejtődni" a gyógyszeren, a további recepteket csak a gyógyszer szedését elrendelő reumatológus egyetértésével kérje háziorvosától !

Még komolyabban veendők azok a különleges gyógyszerek, úgynevezett bázisszerek, amelyeket az alapvető betegségfolyamat befolyásolására rendelünk. Ezek erős hatású, szintén többfajta mellékhatással rendelkező szerek, azonban a betegség aktivitását sikerrel csökkentik, ezért szedésüket hosszantartóan, általában legkevesebb fél évig javasolja a szakorvos. Helytelen az, a sajnos többször tapasztalt módszer, amikor a betegek, a várt jobb állapot elérése után "hiszen már sokkal jobban vagyok" felkiáltással abbahagyják a gyógyszerszedést. Ezután általában súlyosabb visszaesés következik. Ezen gyógyszerek alkalmazása csak a beteg teljes együttműködésével lehetséges, hiszen eleinte hetente, később havonta szükséges a vérkép, vizelet, máj- és vesefunkció ellenőrzése.

Mindezekből kitűnik, hogy a panaszok és a tünetek enyhítésére, a betegség aktivitásának csökkentésére alkalmazott gyógyszereket az orvos mindig az adott betegre szabottan, a beteggel megbeszélve rendeli. Ezért az utasítások pontos betartása nagyon fontos. Természetesen, ha valamilyen nem várt panaszt okoznak (például viszkető csalánkiütést, a torokban gombócérzést, gyomorfájdalmat, hányást, szurokszerűen fekete székletürítést), a soron következő adagot ki kell hagyni, és azonnal fel kell keresni a gyógyszert beállító szakorvost, vagy sürgős esetben a háziorvost. Ha ilyen nem jelentkezik, a gyógyszer esetleges változtatását, abbahagyását, vagy további szedésének időtartamát és adagját mindig a reumatológussal kell megbeszélni.

Helyileg alkalmazott injekciók.
Fájdalmas izomgörcsök, izomtapadások, kis kötőszövetes csomók esetén az érzékeny pontba adott helyi érzéstelenítő önmagában is használ a fájdalmat órákra felfüggesztve, a folyamat megnyugvásában. Ha a gyulladásos tünetek állnak előtérben, az érzéstelenítőhöz gyulladáscsökkentőt is teszünk. Előfordul, hogy ez utóbbi átmeneti fájdalomfokozódás után fejti csak ki jótékony hatását. Ebben az esetben segít a terület borogatása vagy jegelése.

A tartósan fájdalmas, gyulladt ízületbe helyileg adott gyulladáscsökkentő szteroid injekció azért előnyös, mert kevesebb a mellékhatása, és a szükséges helyen koncentráltabban hat, mint a szájon át bevett készítmény. Ilyenkor a rendszerint jelenlévő, feszülő ízületi folyadékgyülemet is leszívjuk ugyanazon az injekciós tűn keresztül, ez az úgynevezett "csapolás". A folyadék eltávolítása azonnali megkönnyebbülést eredményez, a beadott gyógyszer pedig egy időre meggátolja annak újratermelődését.

Vannak olyan speciális anyagok, amelyek az ízületbe beadva elroncsolják az ízületet belülről borító, és a folyadéktermelésért felelős hártya legfelső sejtrétegét. Ezáltal akár évekre is tünetmentes állapotot hozhatnak létre az illető ízületen. Manapság alkalmazott ilyen anyag például az az izotópkészítmény, amely rövid ideig tartó, gyenge sugárzásával éri el ezt a hatást.

Általában 40 éves kor felett, túlságosan nem kopott ízületbe adjuk. A szervezet egészét érő sugárterhelés ilyenkor elhanyagolható. Ezeket az anyagokat csak kórházi bentfekvés alatt lehet beadni, mivel az injekció után 24 óráig szigorúan feküdni kell.

Sebészi kezelés:
Az ortopéd sebészek végzik. Szükség lehet például egy ízület "kitakarítására", a folyadéktermelő hártya eltávolítására, a kialakult deformálódás kijavítására, tönkrement ízület pótlására. Mivel ezek nem életmentő műtétek, mindig a beteg és a kezelőorvos megbeszélése alapján tervezik meg elvégzésüket.

Segédeszközök:
Ma már nagy választékban kaphatók a különböző mozgást, járást, mindennapi életet megkönnyítő eszközök. Sokan idegenkednek eleinte megkönnyíti a járást, hogy ez az előnye feledteti hátrányait. Ezenkívül az időben alkalmazott tehermentesítés hosszabb időre kitolhatja például egy ízület tönkremenetelét, ortopédiai műtét szükségességét.

Kenőcsök, bedörzsölők, pakolások:
fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásúak. Alkalmazásuknál arra kell ügyelni, hogy ne melegedjen fel túlságosan az ízület, a gyulladásos fájdalomra alkalmazott "dunszt" sokat ronthat a helyzeten. Tehát nejlont vagy folpackot sohase alkalmazzunk aktív gyulladás esetén! A receptre felírható antiphlogistin pakolás nagyon jó hatású. Az előbbiek alapján alkalmazásának módja a következő: a fájós ízületet kb. félujjnyi vastagon, körben bekenjük vele, néhány réteg gézpólyát tekerünk köré, beborítjuk papírvattával és rugalmas pólyával (fásli) nem szorosan rögzítjük. Egész éjszakára, vagy akár 24 órára is fent maradhat. Az általános szabály természetesen itt is érvényes: csak akkor használjuk, ha nem okoz fájdalomfokozódást, vagy egyéb kellemetlenséget. Nem igaz az, amit gyakran hallunk: "hadd fájjon, akkor használ igazán !"

A borogatás, jegelés:
kitűnően csillapítja a duzzadt, meleg ízület gyulladás okozta fájdalmát. Ismerős alapelv: az ágynemű védelmére szolgáló nejlont ne tekerje az ízület köré, mert így rövid idő alatt melegítő pakolássá válik a hűtőborogatás. Ha a borógatóruha megmelegedett, újra hűtse le! A bőr védelmére (a felázás ellen) célszerű valamilyen kenőcsöt alkalmazni, legjobbak azok, amelyek gyulladáscsökkentőt is tartalmaznak.

A jegelés kivitelezése egyszerűbb, mint gondolná. A legalkalmasabb egy zacskó mirelit zöldség mivel ez fagyottan is jól formálható az ízület alakjára. Nejlonzacskóba töltött jégkockák is ugyanígy használhatók. Ezeknél költségesebb, de sokkal kényelmesebb megoldás a már sok helyen kapható hűtőzselé.
Prevenció: Az ízületvédelmi szabályok ismerete lehetővé teszi, hogy izmai erejét gazdaságosan használja ki, ízületeit ne terhelje túl és a terhelés olyan irányból érje az ízületet, amely a lehető legkevésbé hajlamosít az alakváltozásra.
A következőkben az alapszabályok mellett néhány hasznos tudnivalót is talál ezek alkalmazására a mindennapi életben és a gyógytornában.

Nagyon fontos, hogy gyógytornász segítségével tanulja meg azokat a gyakorlatokat, amelyek legkevésbé terhelik az ízületi porcot és legjobban védik az ízületet a deformálódás kialakulása ellen.
A letölthető gyakorlatok között csak néhány fontos szempontra hívjuk fel figyelmét, és rámutatunk néhány általános hibára. A gyakorlatokat naponta végezze el, egy mozdulatot 5-6-szor.

a kezelés egyik legfontosabb tényezője. Ízületeink, izmaink, egyszóval mozgásszerveink lételeme a mozgás.
Ha viszont ez fájdalmat okoz, az ember hajlamos a panaszmentes, kényelmes, kímélő testhelyzetben tartani az ízületeket.
Ez azonban igen hamar a mozgások beszűküléséhez, az izmok ellustulásához, elgyengüléséhez vezet. Ezt pedig meg lehet, és meg is kell előzni !

A legfájdalmasabb, gyulladásos időszakban is szükség van az ízületek kimozgatására. Ezt ebben a helyzetben általában gyógytornász végzi. Mivel a betegség hajlamosít az ízületek alakváltozásaira, sőt ez sajnos általában be is következik, ennek késleltetése elsőrendü fontosságú. A már kialakult alakváltozások esetén a cél a végtagok használhatóságának megőrzése, hiszen ez a mindennapi életben, az önellátásban nagyon fontos. Ezért a sokszor fárasztó, kellemetlen, nagy lelkierőt igénylő, naponta végzett rendszeres gyógytorna az Ön legfontosabb feladatata. Így Ön is hozzájárul a rheumatoid arthritissel foglalkozó gyógyító csapat (orvos, nővér, gyógytornász, fizioterápiás asszisztens, stb) munkájának sikeréhez.

Kérjük, töltse le a kapcsolódó dokumentumokat.
Kapcsolódó dokumentumok (2)
Az ízületvédelem alapszabályaihtm2003.01.21.
Tornagyakorlatok rheumatoid arthritisben szenvedő betegek számárahtm2003.01.21.
Veszélyt jelent a reggeli kézmerevség
C) Izomreumatizmus
Az izomreumatizmus (latin nevén: fibromyalgia) tüneteit, okait, a betegség megállapításának módját, annak lefolyását és a kezelés lehetőségeit mutatjuk be.
Részletesen tárgyaljuk a mindennapi tevékenységben elengedhetetlenül fontos tudnivalókat, amelynek a gyakorlatban való alkalmazása az izmok ellazulását és müködését a legeredményesebben és a leghosszabb ideig segít megőrizni. Számos értékes tornagyakorlat leírása, valamint az azt illusztráló ábraanyag is segít abban, hogy az izomreumatizmusban szenvedők egészségi állapotukat minél gyorsabban helyreállíthassák és a lehető legjobb állapotban tarthassák.
További kapcsolódó információért kattintson ide
Etiológia: Az izomreumatizmust már az 1800-as évek közepén leírták, de a kórkép ma használatos fibromyalgia elnevezést az 1970-es években, amerikai szerzőktől kapta.

A betegséghez tartozó tünetek pontos meghatározására csak 1990-ben került sor, 25 észak-amerikai reumatológus 558 beteg vizsgálatát magában foglaló, 4 éves tanulmány sorozata alapján.

Az izomreumatizmus előfordulása igen gyakori, újabb felmérések szerint minden 100 emberből 2 ebben a betegségben szenved.

A kutatók több, mint száz éve vitáznak a izomreumatizmus lehetséges okáról, kiváltó tényezőiről, de még nem sikerült közös álláspontra jutniuk.

A ma legelfogadottabb nézet szerint az izmok egészen apró, szemmel nem látható sérüléseit, ún. mikrosérüléseit, illetve legkisebb ereinek keringési zavarát lehet leginkább felelőssé tenni a betegség kiváltásáért.

A fájdalom, és az ennek csökkentésére természetes reakcióként alkalmazott kímélet hatására az izmok elvesztik rugalmas tartásukat, gyengülnek, vékonyodnak. Az izom-ín határ (itt vannak ezek a bizonyos pontok) különösen sérülékennyé válik, mivel ez az a terület, ahol a kis átmérőjű izomrostokra aránytalanul nagy erőkifejtés hárul. A társuló alvászavar, stressz, idegesség a fokozott izomfeszülés révén fokozza az izmokban a mikrosérülések kialakulásának lehetőségét.

A stressz szerepére utal az a klinikai tapasztalat, hogy izomreumatizmusban igen sok, munkáját a lehető lelkiismeretesebben végző, egyszerre igen sok követelménynek, többféle elvárásnak megfelelni vágyó ember szenved.

Az izomreumatizmusban szenvedő betegek 80%-ának fizikai terhelhetősége kisebb, mint az egészségeseké. Emiatt általában jobban is kímélik magukat, így izmaik még jobban ellustulnak és egyre kevésbé lesznek képesek megfelelni a rájuk váró feladatoknak.

Többek között az alvászavart is felelőssé tették a betegség kialakulásában. Amikor egészségeseken is ugyanilyen, nem pihentető alvást hoztak létre, náluk is izomreumatizmus fejlődött ki, és az izmokban érzékenységi pontok jelentek meg. Ez azonban így önmagában nem jelenti azt, hogy megvan az izomreumatizmus kiváltó oka. Az idegrendszer rendkívül bonyolult működése során sok kémiai anyagot használ fel (pl. szerotonint), és ezek csökkent szintje is befolyásolja működését. Az pedig már az eddig leírtakból is nyilvánvaló kell legyen, hogy az idegrendszer milyen komoly szerepet játszik a betegség kialakulásában.
Anamnézis: Az izomreumatizmus legfőbb jellemzője a fájdalom, amely egy ponton lép fel, a nyakon, vagy a váll körül, majd idővel tovább is terjed. A betegek úgy érzik, hogy "mindenük fáj", a fájdalom helyét nem tudják határozottan megmutatni,

Gyakran beszélnek "égő", kisugárzó" fájdalmakról, melyek erőssége igen változó A legtöbben kellemetlen fáradékonyságról is beszámolnak. Ez leginkább reggel, felkeléskor jelentkezik, az ízületek, izmok merevek, rozsdásak, az illető fáradtnak, kialvatlannak érzi magát, sokszor akár 8-10 órai alvás után is. Sokan álmatlanságról számolnak be, mások csak azt említik, hogy felszínesen alszanak, hajnalban gyakran felébrednek, nem tudnak újra elaludni.

A betegek 50%-ában fordul elő gyakori fejfájás, migrén. Sokan szenvednek minden egyéb ok nélkül fellépő hasmenéstől.

Gyakran fordulnak elő látszólag a betegségtől független tünetek, mint például szédülés, figyelemzavar, szem- és szájszárazság, szívdobogásérzés, étel- és gyógyszer iránti érzékenység. Mindezek depressziót, szorongást váltanak ki, a tünetek kölcsönösen erősítik egymást. Nagyfokú változatosságuk miatt a betegek betegségük kimenetele, munkaképességük, jövőjük iránt tele vannak kételyekkel, bizonytalansággal

Az orvos a betegvizsgálat alkalmával sem kopásos, sem gyulladásos ízületi betegségre utaló tünetet nem talál, annak ellenére, hogy sokan beszámolnak ízületi duzzanatról. Természetesen az izomreumatizmus társulhat más reumatológiai betegséghez, mint például sokízületi gyulladáshoz, ill. nyaki gerinc meszesedéshez is. Sokan izomgyengeségről panaszkodnak, bár műszeres vizsgálatokkal ez nem igazolható. Végtag zsibbadás a betegek több, mint 75%-ában fordul elő, de ennek hátterében ideggyógyászati betegséget nem találnak a kivizsgálás során.

Az egyetlen olyan eltérés, amely a színes, változatos tünetek mellett a diagnózis felállításához vezet: az érzékenységi, ún. "tender-pontok" kimutatása.
Diagnosztikus eljárások:
Hogyan állapítja meg az orvos a betegséget?
A vizsgálat során a beteg kényelmesen ül a vizsgálópadon. Az orvos a beteg mögött állva, hüvelyk- és mutatóujja segítségével, kb. 4 kg-nak megfelelő erő kifejtésével tapintja végig a nyaki- és hátizmokat, a könyöktájat és a térdeket. Az érzékenységi pontokban a nyomásra jelentkező fájdalom a test többi területeihez képest jóval erősebb. 9 pár ilyen, meghatározott helyen lévő pont van. Ha a vizsgálat során az összesen 18 pontból 11-nél fájdalmat jelez a beteg, a diagnózis a korábban felsorolt általános tünetekkel egybevetve felállítható.

A kísérőtünetek is megerősítik a kórismét, ilyen például az izomfeszülés, a bőr érzékenysége: hideghatására a lábakon a bőr márványszerű lilás elszíneződése, vagy egészen enyhe ingerre kipirulása.

A laboratóriumi- és röntgenvizsgálatok nem mutatnak eltérést, elvégzésük célja más betegségek kizárása.

Számos reumatológiai betegség indulhat hasonlóan színes, sokszor megfoghatatlan tünetekkel. A betegség folyamatának megfigyelése és a részletes kivizsgálás segít az orvosnak elkülönítésükben, a helyes diagnózis felállításában.
Terápia:
A betegség lefolyása:
Egy amerikai felmérés tanúsága szerint a diagnózis felállítását követően 5 év múlva a betegek 97%-ában maradnak kisebb-nagyobb panaszok. A betegek 15%-a a panaszok csökkenéséről számolt be, 25%-uk az általános közérzet javulását érezte. A megkérdezett betegek nagy részében a fájdalom maradt a legragaszkodóbb tünet, ez néhány esetben fokozódott is. Munkaképességét csak kevés beteg (10%) vesztette el, a betegek 77%-a továbbra is aktívan dolgozott, és izomreumatizmusos panaszok miatt csak néhány napot hiányoztak a munkahelyükröl. A maradék 13%-nyi beteg nem dolgozó, háziasszony volt
(az adatok az USA-ból származnak).

Ebből is látható, hogy megfelelő kezelés, és a gyógyító csapattal (orvos, gyógytornász, fizioterápiás asszisztens, pszichológus) való kellően aktív együttműködés mellett munkaképesség csökkenésre csak ritka esetekben kell számítani, és a panaszok csökkentésére számos lehetőség áll rendelkezésünkre.

A kezelés lehetőségei:
A kutatások, kísérletek, és a betegek kezelése során nyert tapasztalatok alapján az orvosnak a következő feladatai vannak az izomreumatizmus kezelésében:

- a fájdalom csillapítása,
- az alvászavar kezelése,
- a hangulati zavar kezelése
- a bőr alatti szövetek és az izmok vérrellátásnak növelése

Fizioterápia:
Bár manapság széles körben használnak különböző hagyományos és alternatív (például természetgyógyászati) gyógymódokat, kevés a bizonyítottan jó hatású módszer.

1. masszázs: az enyhe simító fogásokkal eredményesen lehet fájdalomcsökkenést és izomlazítást elérni.

2. relaxáció, autogén tréning, hipnózis: mind az izomfeszülés csökkenését, mind az izmok vérellátásának fokozását célozza.

3. gyógytorna: lehet egyéni, vagy csoportban alkalmazott, vízben és szárazon végzett, célja a fájdalom csökkentése, az izomfeszesség oldása, az izmok ellazítása, az alvászavar befolyásolása, a fizikai aktivitás és az erőnlét növelése, a mozgásfunkció javítása. A gyógytornász segítségével megtanult és begyakorolt speciális tornagyakorlatok azonban csak akkor igazán hatásosak, ha minden nap, otthon is rendszeresen végzi őket. Ehhez segítségképpen már többféle magnókazettán kapható, gyógytornász által diktált mozgásanyag áll rendelkezésre.

4. iszappakolás és más melegkezelések: az izmok vérellátását fokozzák, az izomfeszülést csökkentik, és ezáltal fejtik ki kedvező hatásukat.

5. elektromos kezelések: szintén hasonló hatásúak, például a fájdalmas területre alkalmazott dionin, ultrahang.

6. gyógyfürdő és úszás: a sok hasznos alkotóelemet tartalmazó gyógyvizek részben összetételük, részben pedig meleghatásuk révén hatékonyan csökkentik a panaszokat. A vízben végzett mozgás sokkal könnyebb, az úszás a teljes izomzatot átmozgatja és a keringési, valamint a légzőrendszerre is jótékony hatású.

Gyógyszeres kezelés:
a) A leggyakrabban fájdalomcsillapítókat rendelnek a betegeknek. Ezek lehetnek a gyógyszertárakban recept nélkül kapható gyógyszerek, tartós szedésük esetén időnként a vérképet és a vizeletet ellenőrizni kell.

b) A másik lehetőség csak receptre kiváltható ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító készítmények adása, amelyeket más reumatológiai betegségekben is alkalmaznak Ezek tartós szedése során a máj- és vesefunkciót, valamint a vérképet gyakrabban kell ellenőrizni. Hatásuk egymáshoz hasonló, előre nem lehet megmondani, hogy az adott beteg számára melyik lesz a leghatásosabb, előfordul, hogy többet is ki kell próbálni. 1-2 hétnél korábban azonban nem érdemes váltani, mert egyes képviselőik csak hosszabb szedés után fejtik ki teljes hatásukat. Fontos alapelv, hogy egyszerre két féle nem-szteroid gyulladáscsökkentőt sose szedjen, mivel a hatásuk nem duplázódik meg, de a nemkívánatos mellékhatások igen. Ezalatt a leggyakrabban a fenti laboreltérések mellett gyomorbántalmat okozó mellékhatásukat értjük. Ezért, ha gyomorégés, -fájdalom vagy fekete széklet jelentkezik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon kezelő- vagy háziorvosához. Ha már volt korábban gyomor- vagy nyombélfekélye, ezekre a tünetekre fokozottan figyeljen.

c) a betegek 25-40%-ában igen jó fájdalomcsillapító hatásúnak bizonyultak a központi idegrendszerre ható depresszió ellenes szerek. Kis adagban alkalmazva az alvást javítják, ezáltal jobb közérzetet biztosítanak. Ezeknek a gyógyszerenek azonban idővel csökken a hatékonysága, és mellékhatásaik (szájszárazság, vízvisszatartás, súlynövekedés, koncentrálási nehézség) miatt csak kb. a betegek fele szedi rendszeresen.

d) Sokan próbálkoznak a központi idegrendszeren keresztül ható izomlazító gyógyszerekkel is, változó sikerrel. Tapasztalatok szerint a betegek legnagyobb része a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat szedi a legszívesebben.

Helyileg alkalmazott injekciók:
Az érzékenységi pontok területére, valamint a fájdalmas izomgörcsök, izomtapadások, ill kis kötőszövetes csomók esetén az érzékeny pontba adott helyi érzéstelenítő önmagában is használ a fájdalmat órákra felfüggesztve, a folyamat megnyugtatásában. Ha a gyulladásos tünetek állnak előtérben, az érzéstelenítőhöz gyulladáscsökkentőt is teszünk
Előfordul, hogy ez utóbbi átmeneti fájdalomfokozódás után fejti csak ki jótékony hatását. Ebben az esetben segít a terület borogatása vagy jegelése.

Helyileg alkalmazott kenőcsök:
A gyógyszertárban kapható, helyi vérbőséget okozó, ill. gyulladáscsökkentő krémek, pakolások az izmok vérellátásának fokozásával azok ellazulását idézik elö és ezáltal csökkentik a fájdalmat.

A Ritex pakolás kivitelezése a következő: a receptre felírt folyadékból egy evőkanálnyit locsoljon egy semleges zsíros krémmel (legjobb a szintén a gyógyszertárban kapható vazelinnel) alaposan bekent nejlonlapra, félbehajtva dörzsölje össze, hogy egyenletesen eloszoljon, és borítsa nyakára-vállaira.
Kb. 15-20 perces fekvés, lazítás után távolítsa el bőréről a pakolás maradékát.

Pszichoterápia:
A hangulati zavar kezelésében, a stressz szituációk feloldásában pszichológus, pszichiáter lehet segítségre, adhat megfelelő életvezetési tanácsokat, szükség esetén mindehhez gyógyszeres támogatást.

Milyen életmódot javaslunk?
A izomreumatizmus betegség diagnózisának felállítása mindenképpen szakember, lehetőleg reumatológus szakorvos feladata. Mivel idült hosszantartó betegségről van szó, meg kell tanulni együtt élni vele.

Mindezek alapján joggal állíthatjuk, hogy az izomreumatizmus kimondásakor nincs ok arra, hogy elveszítse életkedvét, elkeseredjen, hiszen ez nem az életet komolyan veszélyeztető, hanem szerencsére az inkább csak kellemetlenségeket okozó betegségek csoportjába tartozik. Orvosa segítségével és tanácsai alapján váljon aktívvá saját betegsége kezelésében, kerülje el a panaszait fokozó tényezőket, alakítsa mindennapjait úgy, hogy sikerrel tudjon ringbe szállni a gyógyulásért.

Diéta:
Mai tudásunk szerint nincs olyan speciális diéta, amely a betegség lefolyását, gyógyulását befolyásolja. A túlsúlyos betegeknél a fogyasztó étrend a testsúly csökkentése révén sokkal jobb közérzetet biztosít, csökkenti a túlterhelt izomzat munkáját, és a kezelés igen fontos részét képező gyógytorna végzését is nagyban megkönnyíti.

A sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, tejterméket, kevés, leginkább fehér húst (csirke, pulyka) tartalmazó diéta vitamintartalmánál fogva javítja az erőnlétet, rostjai rendben tartják a székletet, mérsékelt kalóriatartalma által segíti a testsúlycsökkentést, és így a mozgékonyság visszanyerését.

Gyógytorna:
Mivel jelenleg még nincs olyan gyógyszer, amely a betegséget elmulasztaná, az izomreumatizmusban szenvedő betegnek fel kell arra készülnie, hogy panaszai hol erősebben, hol gyengébben, de jelentkezni fognak. A panaszok erőssége és fokozódásuk időpontja nem jósolható meg előre, az időjárási frontokon, otthoni illetve munkahelyi stresszhelyzeteken kívül még számos más, sokszor fel sem deríthető tényező befolyásolja. E
Kapcsolódó dokumentumok (3)
Amit az anatómiáról, élettanról tudni kellhtm2003.02.06.
Gyógytorna gyakorlatok izomreumatizmusban szenvedők számárahtm2003.01.21.
Hogyan alakul ki a fájdalomérzés?htm2003.02.06.
D) Csontritkulás I.
A csontritkulásnak nevezett állapotban a bontó és építő szakaszok közötti összhang felbomlik és ennek következtében a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek.

Ezzel csökken a csontok ásványianyag-tartalma és rugalmassága is. Mikroszkópos vizsgálatokkal kimutatták, hogy a csontokat felépítő csontgerendák vastagsága lecsökken és a gerendák közötti távolság megnő. Súlyos következményként csonttörések jönnek létre.
Csontritkulás esetén a csontszövet szerkezete kórosan megváltozik. Egészséges felnött szervezetben a csontépítö és -lebontó folyamatok állandó egyensúlyban vannak, melyek következtében a csontok tömege és szerkezete változatlan marad. A csontszövet saját sejtjeit csontépítö és csontlebontásban részt vevö óriássejtek alkotják, míg a sejtek közötti állomány szerves és szervetlen részre tagolódik.

Csontritkulás esetén az egységnyi térfogatú csonttömeg csökken, miközben a szerves és szervetlen állomány aránya megmarad. Noha előre jelezhető, hogy kik fognak csontritkulásban megbetegedni, hiszen a hajlamosító tényezők ismertek (pl. sovány testalkat, kevés tejtermék fogyasztása, dohányzás, kevés testmozgás stb.), mégis többnyire csak akkor figyelünk fel a már kialakult bajra, amikor komoly, vissza nem fordítható elváltozások, csonttörések is kialakultak. Leggyakrabban a csigolyák magassága csökken, súlyos esetben a csigolyák összeroppanása a testmagasság csökkenéséhez, jellegzetes tartás kialakulásához vezet.

Ebben a betegségben is a korai felismerés és a megfelelő kezelés ad lehetőséget a súlyosabb esetek megelőzésére. Ismeretes, hogy a csontritkulás következtében kialakult csonttörések (csigolyatörés, combnyaktörés stb.), valamint a törések nyomán kialakult egyéb elváltozások súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.
További kapcsolódó információért kattintson ide
Etiológia: Az emberi szervezet 206 különálló csontból áll. A csontok 70%-ban szervetlen ásványi anyagokat és kisebb részben szerves anyagokat tartalmaznak.
Ezen anyagok speciális szerkezete adja a csontok szilárdságát és rugalmasságát.
A csontszövetben csontépítő és csontfaló sejtek helyezkednek el, ezek biztosítják a csontszövet állandó átépülését. Az egészséges csontszövetben a két sejtcsoport munkája egyensúlyban van, tehát ugyanannyi épül fel, mint amennyi lebomlik.
Ezek az egymással ellentétes, ugyanakkor összehangoltan történő folyamatok közül mindig a csontfaló sejtek bontanak először, majd ezt követi a csont újraépítés.

A csontritkulás lehet önálló állapot, de kialakulhat más betegség következtében is.
Egyaránt érinti mindkét nemet és bármelyik életkorban jelentkezhet.
A más betegséggel kapcsolatosan kialakuló csontritkulást másodlagosnak, míg az önállóan jelentkezőt elsődlegesnek hívjuk.
Anamnézis: Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak?

A kezdeti tünet - terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom - annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá. Sok esetben nem is kezdődő elváltozásnak, hanem a fáradtságnak tulajdonítják. Mivel állandó panaszokat csak a későbbi időszakban okoz, így szinte észrevétlen alakul ki a már maradandó elváltozás.

A későbbi időszakban a vezető tünet szintén a fájdalom. Jellegzetes egyrészt a hirtelen kis erő behatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet az éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen kicsi, szemmel nem is látható csontgerendatörés következménye. Az állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszüléséböl jön létre. Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat tartani.

Az orvos a vizsgálatkor a háti domborulat fokozódását, a testmagasság jelentős csökkenését észleli - pl. meghosszabbodik a betegek ruhája, kabátja. A háti görbület fokozódása következtében az ágyéki görbület elsimul, a hátizomzat és a szalagok megfeszülnek, a hasizmok pedig megnyúlnak, elengednek. A has elődomborodik, a bordák alsó részei közelednek a csípőlapátokhoz, súlyos esetben el is érhetik azokat, ezzel is növelve a panaszokat. Jellegzetes lesz tehát a beteg testtartása, mivel a test egyensúlyát csak úgy tudják megtartani, hogy könyökeiket hátrahúzzák, vagy hátratett kézzel állnak. Sokan a nap végére egyre jobban előregörnyednek, mivel ilyenkor az izmok már annyira elfáradnak, hogy nem képesek a gerincet egyenesen tartani. Ennek köszönhetően megváltozik a gerinc terhelése. Előrehaladott esetben a járás is bizonytalanná válik. Következményként kis erőbehatásra csonttörések jönnek létre, leggyakoribbak a csigolyák, a combnyak és a csukló törése.
Diagnosztikus eljárások: Hogyan lehet megállapítani a csontritkulást?

A betegséget a kezdeti panaszok, a beteg vizsgálata, a hajlamosító tényezők kikérdezése és különböző vizsgálatok alapján kezdeti időszakban általában a reumatológus állapítja meg.
Rosszabb esetben egy elszenvedett csonttörés kapcsán derül ki a betegség.

Laboratóriumi vizsgálatok
Egyrészt a szervezet kálcium-foszfor anyagcseréjére adnak felvilágosítást, másrészt az egyéb betegségekhez társuló csontritkulás felderítésében van szerepük.

Röntgenvizsgálatok
A röntgenfelvételeken láthatóak a csontok és bizonyos mértékig megítélhető mésztartalmuk normális, vagy csökkent mennyisége. Azonban a csontveszteségnek el kell érnie a 30 - 40%-ot ahhoz, hogy a röntgenen látható legyen a különbség, ezért érthetően ez a módszer a kezdeti, még jóval kisebb mértékű csontritkulás felderítésére nem alkalmas.

Hogyan vizsgáljuk a csont ásványianyag-tartalmát, a csontsűrűséget ?
A hagyományos röntgenfelvételek alapján tehát nem állapítható meg pontosan a csontsűrűség.

Pontos mérésre szolgálnak a csontsűrűségmérőkészülékek, amelyek segítségével nagy pontossággal meghatározhatjuk a test különböző részein a csontok ásványianyag-tartalmát.
Leggyakoribb mérési helyek a csukló, a gerinc és a combnyak. A mért érték összehasonlításra kerül
az azonos nemű, egészséges, teljes csonttömeggel rendelkező 30 éves népcsoport csontsűrűségével.
A készülékek röntgensugárzással működnek, elsősorban a rizikótényezőkkel (lásd előbb) rendelkező emberek csontsűrűségének mérésére használják.

A csontritkulás megállapításához azonban nem elég ez a műszeres vizsgálat, ezen túlmenően gondos klinikai és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség van.


Milyen sűrűn kell ezeket a vizsgálatokat megismételni ?
A röntgensugárzással működő, modern készülékek sugárterhelése kicsi, körülbelül az ágyéki gerincről készített hagyományos röntgenfelvételkor kapott sugárterhelés 3% - a. Ebből következik, hogy a vizsgálat az egészségre ártalmasság tekintetében korlátozás nélkül megismételhető - kivételt a terhesek képeznek, akiken a vizsgálat elvégzésére nem kerülhet sor. A mérések pontatlansága és a csontleépülés évi várható változása miatt egy éven belüli megismétlésének nincs értelme. A vizsgálatok szükségességét orvosának kell eldöntenie, a rizikótényezők alapos feltérképezése alapján.
Prevenció: Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A megelőzés alapja a lehető nagyobb csonttömeg elérése.
Ezt viszont már gyermekkorban kell elkezdeni.
Ha már saját magunk nem is tudunk mindig sokat tenni, de gyermekeink és unokáink egészséges nevelésével elérhető, hogy a később esetleg csontritkulásban szenvedők köre számottevően csökkenjen. Ebben főleg a rizikótényezők elkerülésének és az egészséges életmódnak van jelentős szerepe.
Kapcsolódó dokumentumok (2)
Étrend csontritkulásban szenvedő betegek számárahtm2003.01.17.
Gyógytorna gyakorlatok csontritkulásban szenvedők számárahtm2003.01.17.
Az elsődleges csontritkulás
Az elsődleges csontritkulást tovább oszthatjuk: egyrészt a nőknél, a változó korba jutáskor néhány év alatt létrejövő csontvesztésre - a postmenopauzális csontritkulásra - és az idős korban jelentkezö időskori csontritkulásra.

Nemcsak az életkor, hanem a csontban mikroszkóppal látható elváltozások alapján is különbséget lehet tenni az elsődleges csontritkulást alkotó két csoport között. Férfiakon a (praesenilis = időskor előtti) csontritkulás lényegesen ritkábban fordul elő, mint nőkön. Ennek oka az eleve nagyobb csonttömeg, a rövidebb várható élettartam, valamint az, hogy a férfiakban nincs hirtelen csökkenő nemi hormontermelés.

Csontritkulás a női változó korban
45-60 éves korban, tehát a “változókor"-ban jelentősen emelkedik. A szivacsos csontállomány csökken
és emiatt a csigolyatörések a jellemzőek, főként a háti és az ágyéki csigolyák területén: a csigolyák magassága csökken, felső, határoló csontlemezük beroppan. A törés kialakulásának helye a meggyengült csont minőségével függ össze.

Időskori csontritkulás:
Ebben a típusban a csontépítő sejtek mennyisége és tevékenysége csökken. Szintén jellemző a törések megjelenése, mivel itt a szivacsos és a kérgi (hosszú csöves csontokban található) csontállomány is azonos mértékben csökken: csigolya- és combnyaktörések keletkeznek, gyakoribbá válnak a csuklótörések is.

Kinél gondolhatunk a csontritkulás kialakulására ?
A postmenopauzális (azaz “változó kor" utáni) csontritkulás oka az egyik jellegzetes női hormonnak (az ösztrogénnek) a változó korban kialakuló hiánya. Mégis, szerencsére nem minden menopauzába került nőben alakul ki ez az állapot. Vannak olyan hajlamosító, úgynevezett rizikótényezők, amelyek elősegítik a csontritkulás kialakulását.

Ilyen például a:

családon belüli halmozott előfordulás - tehát nagymamának, édesanyának is volt már csontritkulása
dohányzás
mértéktelen kávéfogyasztás
jelentős mennyiségü, tartós alkoholfogyasztás
elégtelen kálcium és D-vitamin tartalmú táplálkozás
mozgásszegény életmód
sovány, “könnyű" csontozatú testfelépítés
korán bekövetkezett természetes, vagy művi (méh- és petefészekmütét) változó kor
más idült betegség (például krónikus sokízületi gyulladás)
egyes gyógyszerek (például szteroidkészítmények) tartós szedése.
Másodlagos csontritkulás
Egyes mozgásszervi, “reumás" betegségek, főleg a sokízületi gyulladások, belgyógyászati betegségek, például máj- és vesebetegségek, a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese) betegségei, asztma, gyulladásos bélbetegségek, egyéb olyan zavarok, amikor a kálcium felszívódása nem megfelelő, okozhatnak szintén csontritkulást. Tartósan mozdulatlanságra kárhoztatott, ágyhoz kötött betegeken is kialakul, ezt a folyamatot látjuk akkor is, ha egy-egy végtag törés után tartósan gipszben van.
E) Csontritkulás II.
.........fejlesztés alatt...
F) Gerincbetegségek
Kapcsolódó dokumentumok (2)
Gerinctorna gyakorlatokhtm2003.01.17.
Hogyan keletkezik a gerincfájdalom?htm2003.02.07.
A gerinc görbületei
Gerincferdülés
Gerincferdüléskor (scoliosis) a hátulnézetben egészségesen egyenes gerinc oldalirányba görbül.
Ennek oka lehet valamelyik alsó végtag rövidülése következtében kialakult ferde medenceállás, vagy veleszületett fejlődési rendellenesség, esetleg fiatal korban szerzett elváltozás.

A gerincferdülés következtében a csigolyák és a csigolya közti porckorongok megterhelése egyenetlenné válik (a domború oldalon nagyobb lesz a nyomás, mint a homorú oldalon).

Ilyenkor a hátizmok igénybevétele is rendellenes, ezért a gerincferdüléshez gyakran társul porckopás és izomfájdalom. A gerincferdülés tehát bizonyos időszakokban fájdalmas mozgáskorlátozottságot válthat ki.

Előfordulhat az is, hogy a ferde tartás védekező jellegű. Főként az ideggyök nyomásakor kialakuló fájdalom enyhítésére veszi fel a gerinc ezt a kényszertartást, amely a fájdalom megszüntével azonnal oldódik, és soha nem jár a csigolyák elfordulásával, mint a valódi gerincferdülés.
Rossz testtartás
Rossz testtartás a természetes gerincgörbületek fokozódása vagy elsimulása pl. gyenge hátizmok miatt alakulhat ki.

Ilyenkor a gerinc (függőleges) álló helyzetben nincs jól megtámasztva, s ezáltal működése nem megfelelő.

Ha a korai kezelést elmulasztják, ez rövidesen gerincbetegséghez vezethet.

A fej és a nyak helyes tartásának is nagy jelentősége van, például az előre tolt fejtartás fokozza a háti görbületet, így idézi elő a rossz testtartást. (6 ábra)
Serdülőkori görbe hát (Scheuermann-betegség)
A Scheuermann-betegség a domború hát különleges formája, mely kezeletlen esetben ugyancsak komoly fájdalmakhoz vezethet. Serdülőkorban kezdődik és 20 éves kor körül befejeződik. Azért kapta korábban a “tanoncpúp” elnevezést, mert fiatal korban végzett nehéz testi munka rontja az állapotot.
Ma serdülőkori görbe hát a neve, mivel nemcsak tanoncokon, hanem minden serdülőn elöfordulhat, ha nehéz munkát kell végeznie, vagy görbén ül az iskolapadban. Ebben a betegségben a csigolya széle károsodik, a gerinc teherbírása csökken. Korai felismerése és helyes kezelése után csaknem nyomtalanul gyógyulhat, ellenkező esetben a csigolyák ék alakúvá válhatnak és ezáltal a hát kiegyenesítése már lehetetlenné válik. igy a domború hát állandósul, rögzül.
Gyulladásos gerincbetegség
A gerincbetegségek első csoportja gyulladásos jellegű.
Kiváltó okuk és kialakulásuk mikéntjét sajnos még ma sem ismerjük.
Ezért megelőzésükre egyenlőre még nincs mód.
Szerencsére ezek viszonylag ritkábban fordulnak elő, minden esetben reumatológus segítségét igénylik.
Kopásos gerincbetegségek
A gerincbetegségek zöme kopásos, vagyis latin szóval degeneratív eredetű. Az életkor előrehaladtával a kopás természetes jelenség.

A porckorongok víztartalma már viszonylag fiatal korban csökkenni kezd, ezzel fokozatosan veszítenek rugalmasságukból. Ilyenkor magasságuk csökken, s ezzel a csigolyatestek közötti rés is keskenyebb lesz, az ízületek alkotórészeinek elhelyezkedése megváltozik. Ilyenkor a túlterhelést (például hosszú ideig tartó fizikai terhelés, elhízás, féloldalas terhelés - amit a végtagok hossza közötti különbség okozhat - veleszületett fejlődési rendellenesség, rossz tartás stb.) a gerinc csak egy ideig tudja ellensúlyozni, amikor elért terhelhetőségének határához, panaszok jelentkeznek. Ha a porckorongok víztartalma csökken, már nem tudják megfelelően ellátni “lökésgátló” szerepüket. Ennek következtében a csigolya szélei ajakszerűen kiszélesednek, röntgenfelvételen is jól látható meszesedés, csőrképzödés alakul ki azért, mert a szervezet igyekszik a kevésbé teherbíróvá vált részt megszilárdítani, mészlerakódással mintegy hidakat építve a csigolyák közé. Ez a természetes védekező folyamat nem jár feltétlen fájdalommal, csak akkor, ha a csőrök a közelükben lévö szalagokat, ízületi tokot vagy izmokat nyomják és így tartós fájdalmat okoznak.

A porckorongok magasságának csökkenése a csigolyanyúlványok által képzett csontos csatornát beszűkítheti, az ebben futó igen fontos erek és idegek izgalma ugyancsak jellegzetes tüneteket okozhat. Az izmok igyekeznek ehhez az új helyzethez alkalmazkodni: megrövidülnek, feszessé, görcsössé válnak, az ilyen izomzatnak rossz az oxigénellátása. Ez önmagában is fájdalmas lehet.
Porckorong elváltozások
Heveny porckorongsérülés azt jelenti, hogy a hátgerinc nagyfokú megfeszülése, túlterhelése miatt a porckorong tokja megszakad, és a belső zselés állomány kitüremkedik. Ez azután nyomhatja a gerinccsatornában futó idegeket, melyek a láb érzeteit és mozgását irányítják. Heveny porckorongsérülés komoly deréktáji fájdalmat okoz, mely az egyik vagy mindkét láb felé sugárzik, és ez a fájdalom fokozódik köhögésre, tüsszentésre. A lábakban zsibbadás, bizsergő érzés, vagy akár az izomerő gyengesége is kialakulhat. A fájdalom hirtelen kezdődhet, vagy fokozatosan rosszabbodhat néhány hét után.

Teendő porckorong problémák esetén:
Ágyban kell maradni, amíg a fájdalom csökken, de 1-2 napnál tovább nem javasolt. A hátgerincet jó kemény és lapos matraccal kell alátámasztani. Legtöbb esetben egy pár nap, egy hét után már javulás jelentkezik. Nem szabad erőlködni.

Más esetekben esetleg szükség lehet egy helyi, a gerinc megfelelő tájékára adott injekcióra, a gerinc huzatására, tornagyakorlatokra vagy gerincfűzőre. Ha az egyik kezelés esetleg hatástalan, a másik talán segít.

Sürgős orvosi segítségre van szükség, ha a lábzsibbadás kiterjed, ha a lábat nem tudja rendesen mozgatni, vagy a vizeletürítéssel kapcsolatos probléma jelentkezik.

Azoknál fordul elő leggyakrabban a porckorongszakadás, akik ülö munkát végeznek, vagy akik a kezükkel végeznek nehéz munkát.

Sebészeti beavatkozás csak ritkán szükséges porcsérülések miatt. A legtöbb ember teljesen felépül a porckorongkárosodás után.

Idősebb emberekben a csigolya megvékonyodhat, lelapulhat és fájdalmat okozhat ez önmagában is. Ez a fájdalom összetéveszthetö a porokorongkárosodás okozta fájdalommal.
Porckorongsérv
Porckorongsérvről (vagy gerincsérvről) akkor beszélünk, ha a még vízbő, rugalmas porckorong elmozdul a helyéről, kiboltosul a mögötte lévő csatorna felé. Miután alul és felül a csontos csigolya szélei, elöl pedig az igen erős hosszanti szalagok tartják helyben, csak hátra vagy oldal felé tud kiboltosulni. Attól függően, hogy ez a kiboltosuló vagy sérvesedő porckorong milyen részeket nyom, változó, de általában igen kellemetlen tünetek (zsibbadás, fájdalom) alakulnak ki. Kiváltó oka leggyakrabban a szokatlan, vagy megeröltető fizikai megterhelés.

Az emberré válás során a felegyenesedés következményeként az ágyéki gerinc alsó részén a legnagyobb a változás a teherviselés miatt. Ezért van az, hogy a porckorongsérvek 95%-a a IV-V. ágyéki, illetve az V. ágyéki csigolya és a keresztcsont között fordulnak elő.
G) Lupus (SLE)
Ismertető lupusos betegek számára
I. Néhány tudnivaló a betegségről
A betegségnek két formája ismert: a bőrre korlátozódó (úgynevezett diszkóid) és az egész szervezetet érintő, vagyis szisztémás (általános) forma. Tájékoztatónk ez utóbbiról szól.
1. Miért nevezik lupusnak ?
A lupus latin szó, farkast jelent. A betegséget a múlt században írták le először (addig érdekes módon nem vettek róla tudomást). 1851-ben használta először egy orvos a lupus erythematosus elnevezést. Korábban már jól ismert volt a bőr tuberkulózisa, melyet lupus vulgárisnak (magyarra fordítva: "közönséges farkasnak") tituláltak, arra utalva, hogy a bőr tuberkulózis fokozatosan roncsolja, {mint a farkas) eszi a megtámadott bőrt. Ehhez hasonlították ezt a betegséget, mely ugyan hasonló bőrpírt okoz (innen a görög/latin erythematosus = vörös), de nem roncsolja a bőrt. Még azt érdemes megjegyezni, hogy a magyar Kaposi Móric doktor nevéhez fűződik annak felismerése, hogy a lupus nemcsak bőrbetegség, hanem más szerveket is megtámad (vagyis szisztémás).
2. Mi okozza a lupust ?
Az SLE vagy lupus közvetlen kiváltó okát jelenleg még nem ismerjük. Idült, (más néven: krónikus), vagyis hosszantartó betegség, sajnos az orvostudomány ma még nincs birtokában annak a gyógyszernek vagy gyógymódnak, amely véglegesen elmulasztaná, bár világszerte nagyon sok kutató dolgozik a feladat megoldásán. A betegség iránti fogékonyságot genetikai (Örökletes) tényezők befolyásolják: vagyis a

lupus már a betegekben szunnyad, amíg valami külső behatás fel nem ébreszti. Ilyen aktiváló tényezők lehetnek például vírusok, hormonális változások (gyakran szülés után jelentkezik), ultraibolya sugarak, stb.

Az örökletes háttér (a hajlam) egyik bizonyítéka az, hogy a lupusos beteg családjában a lupus, illetve más rokon "autoimmun" betegség gyakrabban fordulhat elő. Gyakran hangzik el a kérdés lupusos édesanyák szájából: örökli-e gyermekem a lupust? Sajnos a hajlamot kimutatni nem tudjuk. A lupus kialakulásának kockázata az utódokban nem ismert, néhány %-ra tehető - lánygyermekekben természetesen nagyobb a kockázat, mint a fiúkban.

A lupus egy fajtáját gyógyszerek is kiválthatják, ezek az esetek azonban a gyógyszer elhagyása után többnyire gyógyulnak (Magyarországon az ilyen lupus rendkívül ritka). Nagyon fontos: a lupus nem fertőző betegség!
3. Mik a betegség jellegzetességei ?
A lupus az úgynevezett "autoimmun" betegségek közé tartozik. Laikusok számára az "autoimmun" jelző meglehetősen misztikus. A szervezet védekezőrendszere (más néven: immunrendszere) - amelynek feladata a betegségek, fertőzések elleni védelem - az autoimmun betegségekben a saját szervezet (azaz a saját sejtek, szövetek) ellen fordul. Az autoimmun betegségek tehát olyan ismeretlen eredetű gyulladásos betegségek, melyekben a gyulladásért az immunrendszer hibás működése a felelős.

A lupus jellemzője, hogy lefolyása hullámzó, jobb és rosszabb időszakok váltják egymást; sokszor akár évekig is tünetmentes lehet a beteg. Az enyhébb és aktívabb betegségszakaszok hossza és a tünetek súlyossága egyénenként igen különböző lehet.
4. Kik lesznek betegek ?
A lupus a fogamzóképes korú, 18-45 év közötti nőket bctcgítí meg leggyakrabban, de természetesen vannak fiatalabb és idősebb, valamint férfibetegek is. A nők mintegy tízszer gyakrabban betegszenek meg, mint a férfiak.

Magyarországon a betegség becsült gyakorisága 0,2-0,5%o, vagyis körülbelül tízezer emberből 2-5 betegszik meg lupusban.
5. Melyek a betegség tünetei ?
A tünetek igen változatosak, rendkívül tarka képet adhatnak.

a) Az általános tünetek
nem jellemzőek a lupusra, azaz más betegségek is hasonló tüneteket okozhatnak):

• fáradtságérzés,
• gyengeség,
• láz,
• nyirokcsomó-duzzanat
• rossz közérzet,
• étvágytalanság, fogyás

Az általános tünetek egy része, kivált a fáradtságérzés, rossz közérzet és a teljesítőképesség csökkenése makacsul megmaradhatnak még a betegség viszonylag jó szakaszaiban is.
b) ízületi elváltozások
melyek főleg a kisebb ízületekben (kéz- és iábizületek, csuklók) jelentkeznek, és a betegek mintegy 90%-ában fellépnek:

• fájdalom,
• duzzanat,
• esetenként mozgáskorlátozottság,
• reggeli ízületi merevségérzés (órákig eltart, míg "bejáródnak" az ízületek)

Az ízületi bántalmakra jellemző, hogy - nagyon ritka kivételektől eltekintve - nyom nélkül elmúlnak (vagyis nem teszik tönkre az ízületeket).
c) bőr- és nyálkahártya tünetek
a betegek 85-95 %-ában jelentkeznek:

• tartósan fennálló - igen jellegzetes - pillangószerű bőrpír az orcákon
• napfény hatására jelentkező kiütések, fényérzékenység általánosan vagy foltokban jelentkező hajhullás
• a kéz- és lábujjak hideghatásra elfehérednek, majd elkékülnek
• a szájüregben fekélyek, sebek jöhetnek létre

Az u.n. diszkóid jellegű, torzító hegekkel járó bőrgyulladástól eltekintve, a legtöbb bőrelváltozás nyom nélkül el szokott múlni. A hajhullás sajnos nem befolyásolható, a haj egyenletes megritkulása is véglegesnek tekinthető.
d) a belső szerveket borító savós hártyák gyulladása
• mellhártyagyulladás
• szívburok gyulladás
• hashártyagyulladás

Ezek közül leggyakoribb a mellhártyagyulladás, mely légvételkor jelentkező szúró fájdalmakat okoz. Gyakori, hogy a beteg oldalon való fekvés is fokozza a fájdalmat. Néha hosszú hónapokon át kínozza a betegeket.
e) vesegyulladás
a betegek mintegy 60%-ában léphet fel, ennek jelei a:

• magas vérnyomás
• lábdagadás (ödéma) lehet,

de legbiztosabban csak a vizelet és vérben lévő salakanyagok időszakos ellenőrzésével deríthető ki. A vesebetegség gyakran teljesen panaszmentesen, alattomosan kezdődik, ezért elengedhetetlen a folyamatos orvosi és laboratóriumi ellenőrzés!
f) idegrendszeri tünetek
a betegek kb. egyharmadánál jelentkezhetnek:

• fejfájás, migrén
• depresszió, gyors hangulati változások
• göcsrohamok (epilepszia)

Az idegrendszeri lupus nagyon súlyos kimenetelű lehet (agyvérzésszerű tünetekkel járhat), de szerencsére ritka komplikáció. A depresszió, labilis hangulat gyakori, kevésbé veszélyes és többnyire a megfelelő kezelés hatására javul vagy megszűnik.
g) koraszülésre, vetélésre való hajlam
Itt említhető meg a trombóziskészség is (ugyanis elsősorban ezekben a nőkben jelentkezik a betegség folyamán), mely leggyakrabban az alsó végtagok mély visszereiben szokott kialakulni.
h) fertőzések iránti fogékonyság
Ezt a fogékonyságot tovább fokozzák azok a gyógyszerek, amelyeket a lupus kezelésére alkalmazunk. Ezért bármilyen lázas állapot (pl. megfázás) következik be, ne gyógyítsa magát, forduljon kezelőorvosához. Inkább kétszer menjen feleslegesen, mint egyszer már elkésett állapotban.

A fenti tünetek közül természetesen nem mindegyik jelentkezik és nem egyszerre. A ritkább tüneteket és komplikációkat nem is soroltuk fel. Ahogy már említettük, a betegségnek sokféle arca lehet, minden embernél más és más. Ami igaz az Ön betegségére, az máséra nem feítétlenül érvényes.
II. A betegség felismerése (a diagnózis felállítása)
Ez nem mindig könnyű feladat. A lupus kezdődhet lappangva, általános tünetekkel, melyek hosszú ideig anélkül is fennállhatnak, hogy lupusra gondolhatnánk, hiszen a fáradékonyság, rossz közérzet, izületi fájdalom, láz, stb. sok más betegség bevezető tünete is lehet. A helyes diagnózis felállítását a beteg által elmondott, vagy rajta látható tünetek jellegzetes együttese segíti, amelyet alátámasztanak a laboratóriumi és képalkotó (röntgen-, ultrahang stb.) vizsgálatok is.

Éppen a tünetek sokszínűsége miatt a szakemberek egy olyan "kritériumrendszert" állítottak fel, amely a lupusban leggyakoribb, egymáshoz csatlakozó tüneteket sorolja fel és így meghatározza, hogy melyek társulása esetén mondható ki a betegség fennállása.

A 11 pontból álló kritériumrendszer 8 tünetet és 3 laboratóriumi eltérést tartalmaz:

1. pillangó kiütés az arcon
2. diszkóid bőrkiütés
3. fényérzékenység
4. szájüregi fekélyek
5. ízületi gyulladás
6. a sávos hártyák gyulladása
7. vesebetegség
8. idegrendszeri tünetek
9. vérképi eltérések
10. pozitív anti-DNS vagy anti-Sm vagy anti-kardiolipin antitest (vagy álpozitív Wassermann reakció)
11. pozitív ANA teszt.

Ha a betegség kezdete óta a 11-bői négy kritérium (azaz 4 tünet vagy eltérés) jelentkezett, a lupus diagnózisa igen nagy valószínűséggel megállapítható - természetesen csak a szakember által.

Önmagában a pozitív ANA teszt, vagy egy-egy "lupusos" tünet nem jelent betegséget, de előfordul, hogy idővel további tünetek alakulnak ki, azaz a diagnózis megállapítása az első jelek után csak évek múlva történik meg.

Ilyen kérdésekben a kezelőorvosa tanácsait kérje ki!
1. Laboratóriumi eltérések
* Gyorsult vörösvérsejt süllyedés (gyakran We rövidítésként olvasható): a gyulladás mértékét jelzi, a jobb időszakokban akár normális is lehet. Kóros értéket kapunk egyébkent a legtöbb gyulladásos betegségben, tehát önmagában nem jellemző a lupusra.
* Csökkent fehérvérsejtszám - részben felelős lehet a fertőzések iránti fogékonyságért.
* Csökkent vérlemezke- (trombocita-) szám - furcsa módon csak néha vezet vérzékenységhez, inkább éppen a vérrögösödésre (trombózisra) való hajlamot jelzi.
* Vérszegénység (anémia) - szintén a betegség aktivitásának jelzője lehet. Néha súlyos formában, hevenyen jelentkezik, ilyenkor a vérsejtek feloldódása (hemolízis) okozza a vérszegénységet. Ez utóbbi azonnali orvosi kezelést igényel.
* A többí, általános laborvizsgálat az egyes szervek, szervrendszerek érintettsége esetén mutathat kóros értékeket. Ezek közül a kóros vizeletlelet (fehérje, vörösvérsejtek a vizeletben) és a vérben lévő salakanyagok (pl. kreatinín) szintjének emelkedése érdemel említést.
2. Immunszerológiai eltérések
Külön csoportba tartoznak az immunológiai laboratóriumi vizsgálatok, mivel az ezen vizsgálatok során talált eltérések a betegség autoimmun jellegéből adódnak, és a diagnózis felállításához nélkülözhetetlenek. A vizsgálatok egy részre a betegség aktivitását is jelzi. A vizsgálatok nagyobb részét csak speciális laboratóriumok tudják elvegezni.

A sokféle vizsgálat közül az alábbiak a legfontosabbak:

* sejtmag-ellenes ellenanyagok (antinukleáris antitestek, gyakran ANF vagy ANA rövidítésükkel találkozunk)
* a sejtmagban található genetikai anyag, a DNS elleni ellenanyagok (anti-DNS) - ennek időnkénti vizsgálata azért is fontos, mert ennek értéke többnyire a betegség aktivitásával együtt változik (azaz emelkedik, ha az állapot romlik, és csökken, ha javul)
* egyéb autoantitestek (anti-Ro/SS-A és anti-La/SS-B, anti-Sm, anti-RNP, anti-cardiolipin antitestek - ez utóbbiak a trombózishajlamot jelzik)
* komplement (CH50, C3 és C4) vizsgálatok, melyek lupusban általában a normálisnál alacsonyabb értékeket adnak - időnkénti vizsgálatuk szintén az aktivitás megállapításához nyújt segítséget
* az LH-sejt jelenség is általában pozitív, de a negatív lelet nem zárja ki a lupust (ezért a vizsgálaíot már legtöbb helyen nem is végzik)
3. Röntgen, ultrahang stb. vizsgálat
Ezek a vizsgálatok alapvetően nem szükségesek a diagnózis felállításához, inkább az egyes szervrendszerek érintettsége esetén adnak támpontot Például az ízületi fájdalmak hátterében ebben a betegségben nem várható röntgennel látható eltérés, viszont a mellhártya sávos gyulladását a röntgenvizsgálat kimutatja. A szívburok gyulladását az ultrahang vizsgálat jelzi leggyorsabban.

Általában belgyógyász, bőrgyógyász vagy reumatológus találkozik gyakrabban a lupusos betegekkel, tehát ilyen profilú osztályokon állítják fel a diagnózist. Ma már léteznek azonban speciális, az autoimmun betegségekre szakosodott járó betegrendelések, osztályok és intézetek is, ahová a háziorvos is beutalhatja lupus gyanúja esetén betegét.
III. A lupus kezelése
Gyógyszerek, Kiegészítő kezelések - egyéb lehetőségek magyarázata
1. Gyógyszerek
a) Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek, b) Mellékvesekéreg hormonok, c) Immunszuppresszív gyógyszerek
a) Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek:
Ezeket főleg izületi panaszok esetén, enyhébb lupusban rendeli orvosa. Ilyen gyógyszerek például:

Aspirin, Apranax, Naprosyn, Biarison, Donalgín, Hotemin ibuprofen, Indometacin, Prolixan, Reiifex, Surgam, Tücotil, Voltaién, Diclofenac, Olfen, stb.

Mellékhatásukként gyomorpanaszok (gyomortáji fájdalom, gyomorégés, hányinger, hányás), esetleg szurokfekete széklet jelentkezhetnek. Ezek kezdődő fekélybetegség tünetei lehetnek, tehát ha ilyet észlel, nyomban konzultáljon kezelőorvosával, aki ilyenkor vagy más típusú gyógyszert rendel vagy esetleg a tablettát kúpra cseréli, vagy savkötő gyógyszert, stb. ad. Az újabb (nemszteroid) gyulladáscsökkentők, leginkább a VIOXX, MESULID, MOVALIS, mivel ezek gyomorpanaszt okozó hatása lényegesen kisebb.

Ritkábban egyéb fájdalomcsillapítókra is szükség lehet, mint amilyen pl. a Panadol, Paracetamol, Rubophen, stb.
b) Mellékvesekéreg hormonok (kortikoszteroidok, sokszor csak szteroidok)
Igen erős gyulladáscsökkentő hatásuk révén jótékonyan befolyásolják a betegség tüneteit. A betegség súlyossága dönti el, hogy milyen nagy adagban kell kapnia. Nagyobb adagban infúzióban, vagy injekcióban kell alkalmazni. Hosszabb távon tabletta formájában rendeli orvosa. Nálunk az alábbi készítmények vannak forgalomban

Celestone
Delphi cort
Medrol
Metypred
Oradexon
Polcortolone
Prednisolon

Ezeket a gyógyszereket ma még nem lehet nélkülözni a lupus kezelésében. Jótékony hatásuk mellett sajnos nagyon sokféle mellékhatásuk van. Ezek egyrésze hamar, más részük csak évek múlva jelentkezik. A mellékhatások nem törvényszerűek (egyéni adottság alapján mutatkoznak), jelentkezésüket előre megjósolni nem lehet.
* A kezelés elején jelentkezhet:
a vízvisszatartás (ödéma), magas vérnyomás, testsúlynövekedés, arcpuffadás ("holdvilágarc"), cukorbetegség, gyomor-bántalmak, hangulati ingadozás. Ezek - bármilyen íjesztőek - múló jelenségek és a gyógyszeradag csökkentésekor általában meg is szűnnek. A kezelés mellett többnyire javul az étvágy, ez gyakran az elhízás egyik oka. Sajnos csak a kalóriaszegény diéta előzi meg a nemkívánatos súlytöbbletet.
* Hosszas (éveken át tartó) kezelés során jelentkezik:
a csontritkulás (kivált a 40 év feletti lupusos nőkben!), a zöldhályog és szürkehályog, a bőr elvékonyodása és sérülékenysége (pl. kis nyomásra is vérömlenyek keletkeznek), valamint a mellék-veseelégtelenség (ez utóbbi csak akkor jelent problémát, ha a kezelést megszakítjuk). A csontritkulás megfelelő kezeléssel (kalcium és D vitamin bevitel, kellő mozgás és esetleg bísz-fonát adásával) lassítható (lásd később!)

Mindezek miatt a kortikoszteroidok adagolását az orvos szigorúan megszabja és ellenőrzi. Igyekszik a legkisebb hatásos adag beállítására, ami sokszor a beteg türelmét is próbára teszi, mivel a gyógyszer igen hatékonyan befolyásolja a betegség tüneteit. Saját maga soha se változtasson a gyógyszeradagon, probléma esetén, ha szükséges, akár telefonon is kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Hirtelen elhagyásuk éppolyan veszélyes lehet, mint túlzott adagban való szedésük. Mindig pontosan tartsa be kezelőorvosa utasításait! Fokozott megterheléssel járó állapotok, műtétek növelhetik a szteroid igényt, ezért minden tervezett beavatkozás előtt kérje ki kezelőorvosának véleményét, illetve tájékoztassa a gyógyszer szedéséről a sebészt vagy nőgyógyászt, illetve a fogorvost!
c) Ú.n. immunszuppresszív gyógyszerek
Az immunszuppresszív (= az immunrendszer működését gátló) gyógyszerek olyan erős hatású szerek, melyek a betegség előrehaladását, aktivitását csökkentik, segítségükkel a szteroid adag is sokszor csökkenthetővé válik. Adagolásukra sokszor hosszú évekig szükség van. Rendszeres laboratóriumi kontrollt igényelnek. Adagjuk emelése, illetve elhagyásuk csak a kezelőorvos utasítására történhet!
* Egyéb, ritkábban alkalmazott gyógyszerek
Sandimmun Neoral - elsősorban a vesebetegck kapják Csontvelőátültetés (vagy autológ őssejt transzplantáció} - egyelőre kísérleti stádiumban levő eljárás. A beavatkozás nagy kockázattal jár, ezért - bevezetése esetén is - csak a nagyon súlyos, és szokványos kezelésre nem reagáló betegek számára lesz adható.

További - kísérleti stádiumban levő - gyógyszerek: dehidroepiandroszteron (DHEA), bromokriptin, mikofenolát (Cellcept), tacrolimus (Prograf), tamoxifen, buserelin, monoklonális antitestek, tolerancia indukció. A kísérleti stádium azt jelenti, hogy hatásosságukról és biztonságosságokról még nem gyűlt össze elegendő adat. Néhány éven belül azonban ezek már adhatók lesznek - persze csak a betegek egy-egy speciális csoportjának.

Mind a kortíkoszteroidok, mind a többi immunszuppresszív gyógyszer fokozza a fertőzésekre való hajlamot, ezért körültekintően ügyeljen személyi hygiénéjére: közös fürdők, mellékhelységek használatára (bőr- és körömgombásodás, közösségben elkapható betegségek -nátha, stb).
* Malária ellenes szerek
(nálunk elsősorban a Delagil): főleg enyhébb, illetve korai esetekben jótékonyan befolyásolják a betegség alakulását, kivált a bőrelváltozásokat. Szedésük időtartama alatt rendszeres szemészeti ellenőrzés szükséges a szemet érintő mellékhatásuk idejekorán való felismerése végett, mely a gyógyszer elhagyása után visszafejlődik.
* Sejtoszlást gátló gyógyszerek
(pl. Imuran, Cytoxan, Methotrexat, stb.). Ne tévesszen meg senkit, hogy ezeknek a gyógyszereknek egy részét - nagyobb adagokban - rákos betegek kezelésére is alkalmazzák. A lupusban az immunrendszer fokozott működését gátolják. Igen erős hatású szerek, ezért mellékhatásaik miatt csak megfelelő laboratóriumi kontroll mellett adhatók. Gondosan kövesse az orvosi utasítást, mindig menjen a laboratóriumba vizsgálatra, ahogyan azt orvosa előírja!
2. Kiegészítő kezelések, egyéb lehetőségek
Általában a szervezet erőtartalékainak növelése, az általános tünetek, illetve a gyógyszerek mellékhatásainak csökkentése miatt van. szükség kiegészítő kezelésekre. Ilyenek:
a) Vitaminok
Legjobban a kombinált, multivitamin készítmények váltak be erre a célra. Mindenképpen kerülje azonban a felesleges, nagyadagú vitaminbevitelt, illetve kérje ki kezelőorvosa véleményét!
b) Kálcium
A szteroidok csontritkulást okozó mellékhatását ellensúlyozandó, különösen hölgyek számára ajánlott szedésük, hiszen a menopauzában amúgy is csökken a csontok mésztartalma. Az ajánlott napi adag legalább l gramm. A tej, tejtermékek (pl. joghurt) - mint fő kalciumforrás - kellő mennyiségének fogyasztása mindenképpen ajánlott.
c) D vitamin
Szintén a csontok anyagcseréjéhez szükséges. Csak a kezelőorvos által előirt mennyiségben és formában alkalmazandó (a kombinált vitaminkészítmények általában D vitamint is tartalmaznak)!
d) Biszfoszfonátok
Ha csontritkulása nagyobb fokú, az Osteoporosis Centrumokban ilyen gyógyszer szedését is javasolják.
e) A vér alvadékonyságát csökkentő gyógyszerek
A lupusos betegek egy részében az u.n. antífoszfolipid szindróma jelentkezhet. Ez artériákban vagy vénákban kialakuló - többnyire ismétlődő -trombózisokat jelent, illetve az ilyen betegben a terhesség során - a méhlepény trombózisa miatt - a magzat elhalhat. Ezeknek a betegeknek tartósan vagy Syncumar vagy kisadagú szalicil (Colfarit, Aspirin Protect vagy Astrix, stb.) szedését javasolja a kezelőorvos. A Syncumar szedése mellett a protrombin időt rendszeresen ellenőrizni kell.
f) Fizioterápia
Ízületi panaszok esetén kerül sor alkalmazására, célja általában az ízületi mozgások megőrzése illetve visszanyerése, a fájdalom és a duzzanat csökkentése, az izmok erősítése, a kondíció javítása. A kezelések kiválasztása egyéni elbírálást igényel, a beteg általános erőnlétéhez, belgyógyászati állapotához kell mérni a terhelést. Nem mindenki kaphat gyógyfürdőkezelést!

A fizioterápia eszközei: a gyógytorna, masszázs, pakolások, fürdőkezelések, elektromos kezelések, stb.
g) Étrend
Manapság se szeri se száma a sok csodakúrának, önsanyargató vagy mindent megengedő diétának. Kerülje a szélsőségeket, amennyiben vércukor emelkedése vagy veseérintettsége miatt nincs szüksége speciális diétára, fogyasszon bőven zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket, kerülje a zsíros húsokat, a szénhidrátdús süteményeket, az alkoholt, és a túlzott kávéfogyasztást.

A vegetáriánus étrendek közül csak a körültekintően megtervezett, tejterméket és tojást is megengedő, úgynevezett ovo-lakto-vegetariánus étrend a nem tiltott (a többi fajtája komoly hiánybetegségeket okozhat).

Számos megfigyelés utal arra, hogy az allergiás epizódok fellobbanthatják a lupust. Ismert allergia esetén kerülni kell tehát az allergén provokációt. A gyakran gyógyszerallergiához vezető "szulfa" gyógyszerek (pl. Sumetrolim, stb.) szedése is inkább kerülendő. Ugyancsak ajánlják a szolanin-tartalmú ételek (pl. paradicsom, padlizsán) kerülését, a csípős paprika fogyasztását is mellőzni érdemes.
h) Természeti gyógymódok
A különféle "immunerősítő" gyógyhatású készítmények jótékony hatása lupusban nem bizonyított. Ez nem jelenti azt, hogy ezeket tilos szednie, de orvosa azért nem beszéli rá, mert nincs a hatásosságról és az esetleges mellékhatásokról információja. Elvileg az ilyen készítménynek szedésének lupusban nincs sok értelme, hiszen Ön éppen az immunrendszer működését csökkentő gyógyszereket szed, a készítmény pedig (ha igaz) ezek hatását csökkentené (ez olyan, mintha vérnyomás-csökkentőt és emelőt egyszerre szednénk). Ne feledje, ezeket csak saját felelősségére szedheti. A természetgyógyászati, homeopátiás, stb. kezelések jótékony hatása sem bizonyított. Ennek ellenére - elsősorban a fájdalmak csillapításában, a pszichés panaszok csökkentésében - lehet jótékony hatása.

Egy dolog azonban lényeges: bármilyen alternatív kezelés mellett is dönt, a kezelőrvosa által előírt kezelést (kiváltképpen a szteroid szedését) nem szabad abbahagynia. Ez ugyanis betegségének fellobbanását, esetleg egészen súlyos komplikációk kialakulását eredményezheti. A gyógyszerek szedését akkor sem szabad abbahagynia, ha az alternatív kezelést végző személy "méregtelenítés" címén erre kéri!
i) Életmód
Tartózkodjon a közvetlen napsugárzástól és a kvarcolástól (szoláriumtól), mivel ez a betegség nagyon gyakran jár együtt fényérzékenységgel. Ez azt jelenti, hogy az ultraibolya sugárzás súlyos bőrgyulladást és a lupus fellobbanását okozhatja. Használjon tehát minél magasabb faktorszámú (legalább 15-ös) fényvédő krémet, viseljen széles karimájú kalapot. Viseljen testének minél nagyobb felületét elfedő ruházatot. Mindenképpen kerülje az erős napsütést (tengerpart!), a déli órákban inkább maradjon otthon. Ha hidegre érzékeny, télen célszerű bő, meleg kesztyűt és lábbelit viselnie.

Keresse meg a pihenés és a szükséges testmozgás közötti optimális egyensúlyt! Ne tűzzön maga elé túl nagy feladatokat, ezzel nemcsak testét erőlteti meg, de az el nem végzett munka kudarca negatívan befolyásolja hangulatát is. Tanuljon meg együtt élni betegségével. Ha elfogadja azt, környezetét is könnyebb aktuális jobb, vagy rosszabb állapotához alakítani. Súlyos gond a lupusos betegek munkába állítása. Bár betegsége krónikus, igen nagy a valószínűsége, hogy a lupus miatt soha nem kell kórházban feküdnie. Lehet, hogy Önt - mint nagyon sok beteget - sem elégíti ki az otthoni tevékenység. Az tanácsolható, hogy ha lehet, próbáljon meg rövidebb munkaidőben (pl. napi 4 órában) dolgozni, esetleg laza időbeosztású munkát vállalni. A fizikai munkát csak nagyon kevés lupusos bírja tartósan, bár maga a fizikai kifáradás nem lobbantja fel a betegséget.
j) Terhesség és fogamzásgátlás
A fogamzóképesség az aktív periódusban csökkenhet, és a lupusos nőknek nagyobb az esélyük vetélésre, koraszülésre. A terhesség alatt, illetve a szülés után betegsége súlyosbodhat, néha a lupusos anya gyermekén a betegség tünetei (vérszegénység, májnagyobbodás, bőrtünetek, szívritmuszavar) jelentkezhetnek, amelyeket a méhlepényen keresztül átjutott anyai ellenanyagok okoznak. Ezek a tünetek az első hónapokban elmúlhatnak, de egy részük maradandó lehet.

Régen az orvosok minden lupusos nőt lebeszéltek a terhességről. Mai tudásunk szerint ez túlzott óvatosság volt, a lupusos nők nagyobb része igen kis kockázattal vállalhat gyermeket. A kockázat nagyságát legjobban kezelőorvosa tudja felmérni, ezért nagyon fontos, hogy tervezett terhességét beszélje meg kezelőorvosával.

Bár a döntés az Ön joga és felelőssége, az orvos tanácsát fogadja meg! Ha terhes lesz, gondosabb és gyakoribb ellenőrzésre van szüksége, hogy a betegség fellobbanását idejekorán felismerjék és szükség szerint kezeljék. Ha szteroid kezelést kell kapjon a terhesség során, ez a terhesség kimenetelét nem rontja, a megszületendő gyermek egészségét nem károsítja. Célszerű, ha a szülészek közvetlen kapcsolatot tartanak kezelőorvosával. A fokozott ellenőrzés még a szülést követő egy éven belül is szükséges! Ha nem kíván gyermeket, vagy orvosa a terhességet nem javasolja, a gumióvszer vagy a pesszárium és zselé használata okozza a legkevesebb problémát. A spirál a fokozott fertőzésveszély miatt nem javasolt. A mai, modern, kombinált ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tabletták azoknak a betegeknek adhatók, akiknek betegsége stabil vagy inaktív állapotban van - kérdezze meg erről kezelőorvosát!
H) Ízületi betegséggel a mindennapokban
Ízületi betegséggel a mindennapokban az ILAR számára 1992-ben írt, nagy tetszést aratott "Enyhe és kínzó fájdalmak - Hogyan élhetünk együtt a reumás betegségekkel?" (írta Janie Hampton) kiadvány folytatása. 18 kiadást élt meg, 15 nyelvre fordították le és további kiadások várhatók. Az "Enyhe és kínzó fájdalmak" mozgásszervi betegségben szenvedőknek, családtagjaiknak, egészségügyi dolgozóknak és munkaadóknak adott kulcsfontosságú ismereteket a reumatológiai betegségekről. Az "Ízületi betegséggel a mindennapokban" abban kíván segítséget nyújtani, miként javíthatják saját erőből életminőségüket. A könyv ötletei, javaslatai arra sarkalják az olvasót, találjon ki újabb módszereket, miként alakíthatja át otthonát és életét a szükségleteihez. Akárcsak elődje, az Ízületi betegséggel a mindennapokban is olvasmányos, könnyen érthető stílusban íródott, fordításra, adaptálásra ajánljuk a világ minden pontján. Helen Ganly illusztrálta egyszerű, tartalmas rajzaival az "Enyhe és kínzó fájdalmak" összes kiadását, most visszatér és még élőbb képekkel szemlélteti az "Ízületi betegséggel a mindennapokban-t". Roberto Arinoviche, elnök (ILAR)
1. Bevezetés
Az ízületi gyulladás (artritisz) és más reumatológiai betegségek a fájdalom és a rokkantság legfőbb okai a világon. Ez a könyv gyakorlati útmutatást ad, hogyan birkózhatunk meg vele. Reumás betegségben szenvedőknek, családjuknak, barátaiknak, gondozóiknak, kollégáiknak és munkaadóiknak íródott. Egészségügyi dolgozók, tanárok, alkalmazottak, szakszervezetek, különböző médiumok, vallási vezetők is hasznát vehetik.

A „reuma" nem egy egyszerű diagnózis - a reumatológiai betegségek sokféle formában jelennek meg, mindegyiknek más az oka, hatása és kezelése. Ebben a könyvben „reuma" alatt az összes ízületi betegséget értjük, ezek érinthetik a környező izmokat is.

Néhány ember az elkerülhetetlennél nagyobb mértékben válik rokkanttá, mert csökken az izmaik feszessége, ízületi deformitások alakulnak ki, vagy mert otthoni és munkahelyi szükségleteik megváltoznak. A reumás betegségben szenvedők megtarthatják életminőségüket, ez azonban függ a betegség súlyosságától, rokkantságuk mértékétől, az orvosi ellátás hozzáférhetőségétől és a társadalomtól, családtól kapott segítségtől. Gondos tervezéssel a reumás betegek teljes életet élhetnek és megőrizhetik méltóságukat.

A reumatológiai betegségek különféle formában jelennek meg és különbözőek hatásaik. Ez a könyv a problémák széles körét öleli fel - az olvasó dönti el, melyik felel meg számára és saját új ötletekre is ösztönöz.
Kiadványunkban található életminőség vizsgálat segítségével nyomon követheti állapotváltozásait.
A fürdőszoba
A fürdés különösen fontos a reumás betegeknek, mert pihenhetnek a vízben és néhány könnyű gyakorlatot is elvégezhetnek. Győződjön meg arról, hogy ki tud majd szállni a kádból és hogy van valaki a közelben, aki szükség esetén segít!

1. Tükör a mosdókagyló mellett, hogy ne kelljen előre hajolni.
2. Hosszú tükör magas és alacsony embernek álláshoz vagy üléshez.
3. Ülőke a mosdáshoz, a tükörhöz vagy szárítkozáshoz.
4. Hosszú fa vagy fém nyél a csaphoz.
5. Elektromos fogkefe merev csuklójú, vállú embereknek.
6. Fogkefe nyelén gumifogó.
7. A WC-láncon nagy karika.
8. Mosdókagyló megfelelő magasságban, hogy ne kelljen előre hajolni.
9. WC-kapaszkodó.
10. WC-ülőke emelő.
11. Fürdőkád kapaszkodó.

A zuhanyozóból egyszerűbb ki- és belépni, emellett kevesebb vizet fogyaszt. A zuhanyozás azonban nem annyira jó a fájdalmas izmok bemozgátasára.

12. Állítható zuhanyfej.
13. Kerti műanyag szék a zuhanyozóban.
14. Csúszásgátló gumiszönyeg a kádban.
15. Fa vagy műanyag kádülőke.
16. Hosszú nyelű fürdőszivacs.
17. Keresztbe rakott sima falap a kádon, beüléshez.
A hálószoba
Az ízületi zsugorodások megelőzésére nyújtott lábakkal, karokkal, ujjakkal feküdjön! Soha ne tegyen párnát a térdei alá! Artritiszes gyermekek mindig nyújtott végtagokkal feküdjenek, különben növekedésben levő ízületeik végleg hajlottak, deformáltak lesznek.
Mindennap feküdjön legalább egy órát hason, ezzel nyújtja a csípőízületeket!

Íme néhány ötlet, hogyan tegye hálószobáját komfortosabbá:
1. Talptámasz az ágyvégnél, megfelelő szögben tartja a lábfejet.
2. Könnyű, steppelt ágytakaró pokrócok helyett.
3. Kartondoboz támaszték, hogy a takaró ne érje a gyulladt vagy fájdalmas lábat.
4. Pihenéskor viseljen műanyag vagy karton rögzítő sínt, mely nyújtva tartja a gyulladt csuklókat vagy térdeket.
5. Ha nyaka előrehajlik, viseljen nyakrögzítőt, így megelőzheti a végleges deformitások kialakulását.
6. Nyomógombos vagy zsinórral kapcsolható olvasólámpa.
7. Egy vékony párna vagy nyakpárna, mely egyenesen tartja a gerincet.
8. Támbot az ágy közelében.
9. Szék vagy lóca, ágyból felkeléshez.
10. Kemény matrac.
11. Megfelelő méretű lepedők - vagy varrja méretesre a sarkoknál.
12. Megemelt ágy, mely megkönnyíti a felkelést.
A kert
A kert gyönyörű hely a pihenésre és kellemes időtöltésre. Kemény feladattá is válhat azonban, ha nem jól tervezi meg. Védje ízületeit azzal, hogy gyakran váltogatja a munkákat és sokszor megáll!

A kertészkedés különböző könnyű és nehéz feladatokat foglal magában, melyek a test különböző részeit dolgoztatják meg. Váltogatott munka pl. a kapálás és a magvetés. Minden nehéz munkára kérjen meg mást! Kerülje a kalapács és a metszőolló használatát, ezek túlterhelik az ízületeket! Ha kicsi a kertje, cserélje a füvet burkolatra.

Látogasson meg más kerteket, hogy ötleteket kapjon s szükségleteihez szabva tervezze újra kertjét.

Egyéb javaslatok:
1. Keskeny ágyasokat ásson.
2. Kis ásót használjon.
3. Lábait hajlítsa és ne a hátát az ásó kibillentésekor.
4. Szereljen kiegészítő kereket a talicskára és a fűnyíróra, ne erőltesse a hátát.
5. Viseljen nagy, zsebes kötényt kisebb tárgyaknak (otthon is hasznos).
6. Kicsi, könnyű fűnyírót használjon.
7. Inkább több, kisebb locsolókannát használjon, vagy töltsön meg egy víztárolót a kert végében.
8. Emelt virág- és zöldségágyások.
9. Hajlás helyett inkább térdeljen egy párnára, fűvel vagy újsággal tömött nylon zacskóra.
10. Habszivaccsal megvastagított szerszámnyél.
11. Használjon hosszú nyelű eszközöket, hogy kevesebbet kelljen hajolni.
12. Évelő növényeket ültessen.
13. Készítsen egy kényelmes pihenőhelyet.

Ne feledje, a kert arra van, hogy élvezze, ne váljon a rabszolgájává!
A Kocogás
A kocogás több energiát igényel, mint a séta és jobban edzi a testet. Megfelelő azok számára, akiknek artritisze nem érinti az alsó végtagokat, de megerőltető lehet lábfej-, sarok-, térd- és csípőbetegségben, különösen kemény talajon. Ne kezdjen kocogni, amíg nem tud könnyedén napi 1 órát gyors ütemben gyalogolni (legalább hat héten keresztül)! Mindig olyan vastag talpú, rugalmas tornacipőt viseljen kocogáshoz, ami jól tartja a lábát!
A Konyha
A konyha a család ellátásának központi helye. Jó tervezéssel könnyebbé válik a főzés, takarítás és a mosás.

Söprögetésnél és felmosásnál használja az egész testét az előre-hátra mozgáshoz. Ne feszítse meg a karját és a hátát! A lábak helyzetében rejlik a titok - testét jól kiegyensúlyozva tartsa a lábain.

Keveréshez mindkét kezét használja vagy váltogassa.

Íme néhány ötlet, hogyan könnyítheti meg konyhai munkáit:
1. Hosszú nyelű eszközök.
2. Kerekes szemétkosár vagy kisebb tárolók.
3. Vastag nyelű kések és villák.
4. Habszivacs nyélborítás.
5. A munkalapok egy magasságban legyenek, ne kelljen emelni.
6. Műanyag kancsók és tányérok.
7. Hűtőszekrény magasan legyen, ne kelljen hajolni, emelni.
8. Stabil háztartási lépcső a magas polcokhoz.
9. Kerekes tálaló vagy asztal (fékkel).
10. Vágó, keverő, szeletelő háztartási gép.
11. Fogóval ellátott konnektorok.
12. Elektromos foglalat derékmagasságban.
13. Könnyű edények.
14. Nagy fogantyús teáskanna, két kézzel hozzáférhető legyen.
15. A tárgyakat könnyen elérhető helyen tartsa.
16. Pároláshoz vagy sütéshez használjon zöldségkosarat.
17. Nagy gombok a gáztűzhelyen.
18. Hosszú fogantyú, melyet húz és nem markol.
19. Recés kések.
20. Tüskés vágódeszka.
21. Lecsúszás megelőzésére nedves törlőkendő.
22. Kétfülű bögrék.
A lépcsők
Merev térdekkel vagy csípőkkel nehézzé válhat a lépcsőnjárás. Győződjön meg arról, hogy jól rögzített kapaszkodó van mindkét oldalon!
A nappali
A nappalinak tükröznie kell az Ön ízlését s egyben kellemes pihenőhely is kell legyen. Győződjön meg arról, hogy nincs benne semmi olyan széthagyva, amiben megbotolhat: meggyűrődött szőnyeg, cipők, elektromos vezeték vagy játékok.

Kevés változtatással biztonságossá és kényelmessé varázsolhatja a nappalit.
1. Hosszú nyelű kilincsek és nem forgatógomb.
2. Fával vagy fémmel meghosszabbított kulcsok.
3. Nagy fogójú zsinóros lámpakapcsolók.
4. Elektromos foglalat derékmagasságban.
5. Nagy fogantyús dugók.
6. Kerekes asztal.
7. Kapcsológomb a TV-n és a rádión.
8. Tűzvédő rács.
9. Jó világítás.
10. Nyomógombos lámpakapcsoló.
11. Nagy karikás fogójú sötétítő roló.
12. Nyomógombos telefonkészülék, vagy használjon a tárcsázáshoz egy ceruzát.
13. Kemény ülés.
14. „Segítő kéz" fogópálca kis tárgyak felvételéhez.
Artritisz (Ízületi gyulladás)
Minden embernél más hatásokat vált ki az artritisz. Néhány embert hosszú éveken át érint, másokat csak rövidebb ideig. A tünetek különböznek súlyosságukat és tartamukat illetően, mint ahogyan az érintett ízületek száma és fajtája is. Hogy az artritiszben szenvedők miként birkóznak meg vele, gyakran függ az életkortól, a körülményektől és a személyiségtől.

Az ízületi fájdalom, duzzanat és az izmok gyengesége korlátozza a mozgást vagy egyszerű feladatok elvégzését. Ezeket gyakran leküzdhetjük rendszeresen és gondosan végzett gyakorlatokkal, otthonunk átrendezésével vagy speciális eszközök használatával. Sokféleképpen végezhetünk valamit anélkül, hogy drága felszereléseket vásárolnánk. Kérjen tanácsot gyógytornászától, szakgondozójától vagy azoktól, akiknek tapasztalatuk van ilyen problémák megoldásában! Nézze meg, min változtathat, mielőtt új bútort vagy eszközt vásárol! Sok minden házilag elkészíthető egy olyan egyszerű anyagból, mint a papírmasé egy egyszerű szerszámkészlet segítségével. Az otthon készített segédeszközök olcsóbbak, jobban alkalmazhatók, könnyen javíthatók és sokszor jobban használhatók.

Az ember szükségletei változnak, különösen az artritiszes gyermekeké. Figyelje a változásokat. Kell még a speciális segédeszköz? Ne váljon túlságosan függővé egy eszköztől!

Amikor szerszámot, bútort vagy segédeszközt vásárol, győződjön meg róla, megfelel-e Önnek (és nem az eladónak), legyen jól használható, ne legyen durva felületű vagy éles szélű. Próbálja ki, mielőtt megvenné!

Ne feledje, egy feladat elvégzéséhez esetleg több időre van szüksége, ne akarjon mindent egy nap alatt megcsinálni. Fogadja el, hogy néhány dologgal várnia kell és esetleg segítséget kell kérnie valakitől !

Ismerje fel, mi az amit meg tud csinálni és mi az, amit nem! A cél az, hogy minél tovább legyen független és mozgásképes.
Az autó
A legtöbb artritiszes ember meg tud tanulni autót vezetni. Néhány országban kiegészítő gépkocsivezetői vizsgát kell tenni. Esetleg igazolást kell kérnie orvosától a biztosításhoz. Mindig kapcsolja be biztonsági övét, utasként és sofőrként is! Lehet, hogy néhány dolgot meg kell változtatni az autóban, ami megkönnyíti a vezetést.

1. Vastag borítású kormány, könnyebb megfogni.
2. Szervó kormány és automata sebváltó a merev térdek, könyökök, bokák és karok miatt.
3. Kormányra szerelt gázpedál.
4. Kiegészítő tükrök, kevesebbet kelljen forogni merev nyakkal.
5. Hosszú nyelű kapcsolók merev kezekhez.
6. Lábpedálos fék helyeit kézi fék.
7. Párnabélés a biztonsági öv alatt.
8. Derékpárna.
9. Fejtámasz megvéd az ostorcsapásos sérüléstől.

Tartsa a hátát egyenesen! Ne vezessen fáradtan! Hosszú utakon álljon meg óránként, nyújtózzon és mozogjon pár percet!
Ne vezessen, ha szédül vagy gyengének érzi magát!
Ne vezessen, ha olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a koncentráló képességet! Ha kétségei vannak, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Rendszeresen ellenőriztesse autóját, hogy az ne robbanjon le! Ha lehet, csatlakozzon valamelyik autósegély szolgálathoz s vigyen magával rádiótelefont.
A forgatható ülés segít a ki- és beszállásnál.
Betegklubok
Öt évvel ezelőtt néhány artritiszes nő betegklubot hozótt létre. A csoportban vannak fiatal, hajadon nők és nagymamák, különféle szociális háttérrel. Most összesen 150 tagot számlálnak és közülük kb. húszan havonta találkoznak - otthon vagy valamelyik szállodában. Időnként a férjek és más családtagok is eljönnek, hogy jobban megértsék, az artritisz milyen kihívásokat jelent.
Találkozókat szerveznek orvosokkal, diétás szaktanácsadóval, gyógytornásszal és kicserélik tapasztalataikat. A terembérletet és a prospektusokat a helyi gyógyszergyár támogatja.

Az új tagok egy régebbi taggal állnak párba, meglátogatják őket otthonukban. Telefonon felhívhatják egymást segítségért és baráti célból. A legtöbb artritiszes állítja, hogy az artritisszel való küzdelemben a betegklubhoz tartozás nagyobb segítség volt bárminél.

"Sokkal jobban élek együtt az artritisszel, amióta csatlakoztam a csoporthoz.'' - mondja Conchita. "Fontos a tudat, hogy van, aki megérti az állapotomat."

A betegklub lehet informális, de lehel egy választmánya elnökkel, titkárral, pénztárossal, stb. Azt tegye a csoport, amit a tagjai akarnak, s ne felülről irányítsák! Vannak olyan csoportok, akik kórházakhoz csatlakoznak, mások úgy gondolják, nincs szükségük egészségügyi dolgozókra, hogy megmondják, mit tegyenek. Próbáljanak legalább egy szakgondozót keresni, aki járatos az artritiszben és orvosi kérdésekben tanácsot tud adni!

Nagy-Britanniában szinte minden városban működik egy Arlritisz Gondozó Csoport. Néhány városban speciális klubot alakítottak artriliszes gyermekek számára. A csoport összetartja az embereket, megoszthatják gondjaikat, tapasztalataikat és segítenek egymásnak.

"Az artritisz diagnózisa először félelmetes" - Pat Pym mondja, Oxfordból. "Segít, ha elbeszélgetsz pl. olyan emberrel, mint én, aki már 20 éve élek reumatóid artritisz betegséggel. Sokat tanultam a tapasztalataimból, pl. ne próbáljam túlterhelni magam a jó napokon. Ne gyötörjem magam. Ha tudom, hogy nehéz napom lesz, úgy rendezem, hogy másnap pihenhessek."

Pat most egy gyógytornász által vezetett foglalkozásra jár, amit artntiszeseknek tartanak és az ő igényeik szerint állítanak össze.

Az Oxford-csoport havonta egyszer találkozik, barátkoznak és megbeszélik tapasztalataikat. Szórólapokat és tanácsokat adnak azoknak, akik igénylik.
Biztonságos gyakorlatok
Cipekedés
A cipekedés a hátfájdalom és az ízületi deformitás kialakulásának egyik fő oka. A nagyon súlyos tárgyakat még rövid távon se próbálja egyedül elvinni!
Cipők
A cipők mindig jól illeszkedjenek a lábra, hosszban, szélességben egyaránt - egy cm-rel hosszabb legyen, mint a leghosszabb lábujj. A sötét, lapos cipők elrejtik a deformált lábfejet. Merev bokájú embereknek gördülőtalpas cipőre van szükségük. A speciális belétek korrigálják a lúdtalpat. Az edzőcipők jól tartanak és vastag talpuk felveszi a talaj kisebb egyenetlenségeit.

Kényelemhez néhány ötlet:
• Könnyű, rugalmas cipők.
• Puha felsőrész.
• Alacsony sarkak.
• Ne legyen fűzős, kiskapcsos a cipő.
• Helyettesítse a fűzőt gumival.
• A tépőzár kényelmes és egyszerűen használható.
Életminőség
Életminőség-mérés

Javul vagy romlik az életminősége? Vezessen jegyzet füzetet, hogy megfigyelhesse a folyamatot!

Ezzel a kérdőívvel Ön vagy szakgondozója felmérheti, hogy miként változnak képességei. Ha Ön esetleg úgy érzi, romlik állapota, akkor nézzen vissza régebbi eredményeire, s meglátja a javulást. Ha rosszabbodást észlel, beszélje meg orvosával vagy szakgondozójával, hogyan segíthetnek! Válaszolja meg az alábbi kérdéseket, jegyezze fel a dátumot és a pontszámol. Keresse meg, melyik funkció változott a legutóbbi mérés óta.

Mindegyik kérdésre a válasz:
"nehézség nélkül" - 0 pont
"nehezen" - 1 pont
"kis segítséggel" - 2 pont
"egyáltalán nem tudom megcsinálni" - 3 pont

Az elérhető legmagasabb pontszám a 48, a legkisebb pedig 0. Minél magasabb az érték, annál nehezebben végzi el napi feladatait.

1. Ki tudom venni a ruháimat a szekrényből.
2. Fel tudok Öltözni egyedül, beleértve a gombolást, cipzár felhúzást.
3. Meg tudom mosni a hajamat.
4. Segítség nélkül fel tudok állni a székből.
5. El tudom vágni a húst vagy a kemény ételeket.
6. A számhoz tudom emelni a poharat.
7. Sima talajon tudok sétálni.
8. Az egész testemet meg tudom mosni és szántani.
9. Be és ki tudok szállni a kádból.
10. Ki tudom nyitni a vízcsapot és el is tudom zárni.
11. Le tudok ülni és felállni a WC-ről.
12. Meg tudok fésülködni.
13. Elérem a fejem felett lévő polcokat és le tudok venni egy 2 kg-os rizses zacskót.
14. Ki tudom nyitni a csavaros üvegeket (ha már egyszer fel voltak bontva).
15. Tudok tollal írni.
16. Egyedül vásárolok be.

Megváltoztathatja ezt a felsorolást az Ön tevékenységeinek megfelelően.
Érzések
A mindennapi élettevékenységekben korlátozott embernél normális érzések a frusztráció, a harag és a neheztelés. Sok embernek segít, ha beszélhet az érzéseiről. Tovább ront a helyzeten, ha azt mondják: "Légy jókedvű!" vagy "Szedd össze magad!". Sokszor segít, ha megbeszéli gyakorlati problémáit egy másik reumás emberrel.

Kérje meg szakgondozóját, magyarázzon Önnek a betegségéről! Minél több tudást oszt meg a családjával és a barátaival, annál jobban tudnak együttműködni!

A depresszió elég gyakori probléma, de legyőzhető. Ha depressziós, gondoljon arra, nem maga az egyedüli ember, aki valaha így érezte magát - keressen valakit, akinek elmondhatja és aki megérti! A vita rontja a harmóniát - a probléma megosztása felezi a gondokat. A súlyos depressziót gyógyszerekkel lehet kezelni, de az antidepresszánsok nem oldják meg az alapvető bajokat.

Az emocionális stressz és a depresszió fokozza a fájdalmat - ami még kifejezettebb depresszióhoz vezet. Stresszt okozhat az egészség, a munka vagy a család miatti szorongás. A tornagyakorlatok jól csökkentik a stresszt, még ha nem is oldják meg a stressz okát (pl. rossz természetű főnök, vagy anyagi gondok!). A meditáció és a relaxáció is csökkenti a stresszt.
A túl sok pihenés csökkenti a lelkierőt, főként ha magányos is. Nagy segítség egy pozitív gondolkodású segítő személy, bár ilyet nem mindig könnyű találni. Legyen kedves saját magához, ajándékozza meg önmagát - egy különleges kirándulás, egy új kalap vagy egy új könyv: bármi, ami leginkább jókedvre deríti!

Gondolkodjon pozitívan, felejtse a negatívat!
Fájdalommal élni
A fájdalom az artritiszes ember legnagyobb ellensége. A fájdalom megszűnte nem gyógyítja meg az artritiszt vagy a "reumát", de javítja az életminőséget.
Fájdalomból és merevségből pár napot is kibírhatatlannak érzünk. A test bármely részének fájdalma befolyásolja az általános egészségi állapotot, a jó közérzetet, csökkenti az erőnlétet, boldogtalanabb lesz az élet és a munka. Néhányan teljesen munkaképtelenné válnak. Hasonló artritiszben szenvedők különbözőképpen reagálnak, a fájdalomtűrésüktől függően.

Ha nem vesz tudomást a fájdalomról, több kárt okozhat. Az artritiszes fájdalmat elsősorban az ízületi károsodás és a gyulladás okozza. A gyulladás csökkentésével csökken a fájdalom is. A nyomás alá került idegek is fájdalmasak. A fájdalom izomgörcsöket okoz a ízület környezetében, ami ismét fokozza a fájdalmat.

Fontos a világos beszéd Ön és az egészségügyi szakgondozók között. Mondja el nekik, pontosan mit érez, és bizonyosodjon meg afelől, hogy figyelnek Önre! Gondosan számoljon be a fájdalomról, arról mi fokozza, s mi csökkenti!
Fájdalom leghatékonyabb kezelése: a gyógyszerek. Mindig azt a gyógyszert vegye be, amit orvosa vagy gyógyszerésze javasolt. Egy nehezebb feladat előtt bevett fájdalomcsillapító segít - de ne terhelje túl az ízületet a fájdalom túlzott elnyomása miatt. A beteg ízületre feltett transzkután elektromos idegstimulátor (TENS) megszünteti a tartós fájdalmat. Ha az ízület súlyosan károsodott, csak sebészi megoldás jön szóba.

Helyezzen 10-15 percre a fájdalmas ízületre jeges zacskót, egy zacskó fagyasztott borsót, forró vizes üveget vagy forró nedves kendőt, ezek csökkentik a fájdalmat! A jeget ne hagyja rajta túl sokáig és tegyen alá ruhát! A forró vizes palack ne legyen túl meleg! Enyhülést adhat a melegítő lámpa vagy a melegítő balzsam.

Ha a szokásos kezelések nem segítenek, az emberek alternatív gyógymódokhoz fordulnak. Gyógynövények, akupunktúra, csontkovácsság, homeopátia mind "alternatív" gyógymód. Bár hatékonyságuk tudományosan kevéssé bizonyított, néhány emberen mégis segít. Az akupunktúra és a halolaj diéta csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, még ha nem is gyógyítja meg az artritiszt vagy a reumás betegséget. Néhány alternatív gyógymód (pl. réz karkötő) placebóként hat - az ember jobban érzi magát, mert hisz a kezelésben.

Az alternatív gyógymódok egyik fő veszélye a nagy költség: becstelen emberek nagy hasznot húzhatnak a fájdalomtól szenvedőkből. A "gyógyítók" nem értenek a reumatológiai megbetegedésekhez és árthatnak, rosszabbodást okozhatnak. Az artritiszre nincsenek "csodaszerek" vagy egyszerű megoldások. Lehetőleg mindig gyakorlott egészségügyi szakemberhez forduljon!
Gyaloglás
A gyaloglásnak megvan az az előnye, hogy nem kell hozzá különleges felszerelés, biztonságos az ízületek szempontjából és saját igényeihez igazíthatja. Sétálni érdekesebb, mint otthon tornázni egy géppel, de nyomorúságos, amikor esik az eső, ha nagy meleg vagy hideg van! Ha nagyon hideg van kint, sétáljon egy múzeumban vagy boltokban! Cipője legyen kényelmes és tartsa jól a lábat!

Lassan kezdje a gyaloglást, s csak annyira gyorsítson, amennyire még kényelmes! A séta végén lassítson ismét! Olyan helyekre menjen, ahol leülhet, ha elfáradt vagy fájdalmat érez.

A járást megkönnyítheti egy fa vagy fém iámból, de ellenőrizze, valóban erős-e! A bot akkor megfelelő magasságú, ha lógó kar mellett a csukló magasságtól a földig ér. A rosszabb térd vagy csípőízülettel ellentétes oldali kézben tartsa a támbotot.
A nagyon lassan járó embereknek a járókeret biztonságosabb a támbotnál.

Tanácsok a biztonságos sétához:
• Csúszásgátló gumitalp.
• Korlát a bejárati ajtótól az utcáig.
• Erős fa- vagy könnyű fém támbot.
• Görgős járókeret.
Hasznos címek
Arthritis and Rheumaíism Council, PO BOX 177, Chestcrfield, Derbyshire S41 7TQ, UK.

• Arthritis Cáré, 18 Stephenson Way, London. NW1 2 HD. UK.
Betegklubok, tanácsadás, magazinok.
• Asociacon de Pacientes con Artritis Reumatoide, León, Guanajarto, Mexico.
Betegklub. Tel 1777153 vagy 179432.
• Hesperian Foundation, 1919 Addison Street, Suite 304, Berkeley, California 94704 - 1144, USA. Könyvek.
• National Ankylosmg Spondylitis Society. 5, Grosvenor Crescent, London SWIX7ER, UK.
• Oxford Health Publications, SÓ Temple Road, Oxford OX4 2EZ.
• Royal Association fór Disabiíity and Rehabihtation, 12 City Forum, 250 City Road, London EC1V SAF, UK.
• Teaching-aids át Low Cost, PO Box 49, St Alban's, Herts. ALI 5TX, UK.
Könyvek és diaképek.
• Young Arthritis Cáré. 18 Stephenson Way, London, NW1 2HD, UK.
Betegklubok, információk, tanácsadás.

További információkért forduljon az MRE Szekcióihoz! Magyar Reumatológusok Egyesülete Szekciói:

Észak-Magyarországi Szekció
Dr. Eszenyi Géza Almási Balogh Pál Kórház
3600 Ózd, Béke út 1.

Dél-Magyarországi Szekció
Dr. Cserne György
6726 Szeged, Vasas Szt. Péter u. 1-3.

Nyugat-Magyarországi Szekció
Dr. Szekeres László Hévíz Gyógyfürdőkórház
8380 Hévíz, Schulhof sétány l.

Közép-Magyarországi Szekció
Dr. Genti György
2143 kistarcsa Semmelweis tér 1.

Budapesti Szekció
Dr. Fülöp József
Merényi Kórház
1097 Budapest, Gyáli út 17-19.

Gyermekreumatológiai Szekció
Dr. Balogh Zsolt
ORFI
1027 Budapest, Frankéi Leó 17-19.
Helyes táplálkozás
Nincs külön reumás diéta, de fontos az egészséges táplálkozás - friss zöldségek, nem túl sok édesség és sütemény. Az artritiszes emberek általában kevesebbet mozognak, így kevesebb táplálékra van szükségük.

Egészséges tápláléknak számít a barna kenyér, csirkehús, halfélék, tojás, barna rizs, főtt tészta és a bab, főtt vagy párolt zöldségek. Zsírszegény tejet igyon és sok vizet - legalább négy pohárral naponta. Inkább gyógyteát vagy gyümölcslével, igyon, mint teát és kávét. Használjon a salátákhoz olíva olajat és mézet cukor helyett! A sötétzöld zöldségek, a máj és a vörös húsok sok vasat tartalmaznak, ami fontos a vérképzéshez.

A zsírok és zsírban sült ételek nem olajozzák az ízületeket, hanem hizlalnak. Kerülje a hizlaló ételeket! (Pl. vaj, magas zsírtartalmú tej, kolbász, félkész húsok, zsírban sültek, csokoládé, édességek, sütemény és lekvár). Óvakodjon az elhízástól, ez túlterheli az ízületeket és izmokat! Olyan, mintha egész nap egy nehéz zsákot cipelne magával!

A só növelheti a vérnyomást, ne használja főzéshez - csak az asztalnál kínálja és keveset fogyasszon belőle!

Kerülje a félkész ételeket (zacskós leves, konzervek), ezekben sok a tartósító szer, színezék és mesterséges ízesítő anyag!

Néhány ember úgy érzi, hogy bizonyos ételek rontják az ízületeiket, pl. paradicsom, ananász. Ha ilyet észlel, próbálja ki az előző étkezés alkotóelemeit egyesével néhány napig, így rájöhet, hogy melyik ételtől kell tartózkodnia.

Erősítse csontjait kálciumban gazdag ételek fogyasztásával: halak, sajt, tej, szójabab.

A cukor, kávé és a dohányzás fokozza a kalciumvesztést. A dohányzás gyengíti a csontokat és szennyezi a tüdőt, így kevesebb oxigén jut az ízületekhez. Amint abbahagyja a dohányzást, máris egészségesebb lesz!

Étkezések között egészséges rágcsálnivalókat fogyasszon, úgymint zöldségek, alacsony zsírtartalmú joghurt, kenyér és mogyoróvaj. Kerülje az édességeket, kekszeket, ropikat vagy édes szénsavas italokat!
Hogyan készítsünk öltözködő pálcát?
Vegyen egy 20 cm-es sima, ceruza formájú fa- vagy műanyag botot. Egyik végére tegyen egy olyan gumigyűszűt, amit pénzszámlálásnál is használnak. Másik végére egy vállfa fém akasztóját rögzítse.
Hogyan könnyítsük meg a tárgyak fogását?
A speciálisan kialakított markolatok nagy segítséget nyújtanak a vékony nyelű eszközök használatánál. Készülhetnek gyurmából, gipszből vagy gittből.

Formázzon egy labdát az anyagból, szúrja át rajta az eszköz nyelét. Vegye kézbe az eszközt a szokásos módon. Gyengén nyomja meg a gittet és tartsa így pár percig. Hagyja száradni. A gipszet száríthatja napon és be is lakkozhatja, hogy tartósabb legyen.
Irén története
Irén reumatoid artritiszben szenvedett. Harminc éves korára már nem tudott járni, aludni és testszerte fájdalmai voltak. Sok csokoládét evett, ült és sirt. Úgy érezte, senki sem törődik vele. Kevés barátja volt, mert hamar megunták a fájdalmát és mozgásképtelenségét.
Egy napon rájött, csak saját maga változtathat életén. Elment orvosához, aki néhány egyszerű gyakorlatot javasolt. Elkezdte a tornát - eleinte naponta csak néhányszor. Étkezését egészségesebbre változtatta és nem evett több csokoládét. Eleinte ez nagyon nehéz volt - tornázni és nem enni az étkezések között. De hamar megérezte a javulást, és ez bátorságot adott neki. Egy betegklubhoz csatlakozott, ahol súlyos artritiszes nőkkel találkozott - ők azonban nem engedték, hogy a betegség eluralja életüket. Beiratkozott egy színjátszó klubba, ott nem kellett a betegségéről beszélnie. A klub titkára lelt és az előadásokon ő volt a súgó. Már nem az artritisz volt élete legfontosabb része.
János története
János mindig szeretett a gyárban dolgozni. De amikor fájt a dereka, utálta a munkáját. A fájdalom fokozatosan erősödött, míg egy nap meg sem bírt moccanni. Egy kocsit tolt át a gyár udvarán és kétrétgörnyedve maradt a fájdalomtól.

"Gyere János!" - kiabált a főnöke. "Mozdul] már!".
"Nem bírok!" - nyögte János.
"Akkor mehetsz haza. Nincs értelme, hogy itt légy. Vegyél ki egy hét szabadságot!"
János nagyon lassan, nagy fájdalmakkal hazabicegett.
"Munkahelyet kell változtatnod vagy nyugdíjba kell menned" - mondta a felesége.
"De én mindig itt dolgoztam" - válaszolt János. "És el kell tartanom Téged és a gyerekeket".
János egy hétig otthon pihent. A dereka jobb lett. de aggódott a munkája és a család eltartása miatt.
A munkahelyén a főnöke ismét kocsik tologatására fogta. A nap végére rettenetesen fájt a dereka.
"Menj be a nagyfőnökhöz!'' - mondta a felesége. "Semmit nem veszíthetsz."
János szerencséjére a főnök rokonszenves ember volt - az ő testvérének is rossz volt a dereka.
"Ön sokáig dolgozott nálunk, jól ismeri a céget." - mondta. "Szívesebben látom nálunk egészségesen, mint hogy elmenjen. Áthelyezem magát a raktárba, olt hasznát vesszük a tapasztalatainak és nem kell kocsikat tologatnia."
Így János nem vesztette el állását - csak másikra cserélte.
Kerékpározás
Kerékpározni sokkal érdekesebb, mint otthon tornázni, messzebbre jut el vele és többet lát. Kerülje a biciklizést, ha térdpanaszai vannak! Legyen óvatos, ne hajtsa túl magát egy meredek emelkedőn - inkább szálljon le és sétáljon, ne terhelje túl térdeit! Biciklizésnél a legnagyobb veszélyt a többi jármű jelenti. Mindig viseljen bukósisakot és élénk színeket, sose kerékpározzon kivilágítatlanul sötétben!

A szobabiciklik biztonságosabbak, közben olvashat vagy TV-t nézhet.
Mária története
Mária reumatoid artritisz betegsége 12 éves korában kezdődött. A fájdalom rossz volt, de még rosszabb volt számára az, ahogy a családja kezelte öt. "Mária nem tudja ezt megcsinálni". "Mária, ne kelj fel!" "Szegény Mária nem jöhet a kirándulásra". Ez Őrjítő volt Máriának. Mindannyian olyan kedvesek voltak - de ő azt szerette volna, ha normális tinédzserként kezelik. Legszívesebben elfutott volna - de nem tudott szaladni.

Egy napon kapott egy ifjúsági magazint nagynénjétől. Tele volt lovagló, bulikba járó, randevúzó lányokról szóló cikkekkel. Mária még depressziósabb lett. Írt a lapkiadónak és beszámolt gondjairól. Egy hét múlva felhívta a kiadó. Érdekelte őket Mária története, cikket akartak írni az artritiszben szenvedő kamaszokról. "Milyen érzés ez?" - kérdezte az újságíró. "Hogyan segíthet a családod, a barátaid?" Hosszasan elbeszélgetlek.

Mária örömmámorban úszott - végre valaki komolyan vette! Egy fotós is meglátogatta, divatos ruhákat vitt neki. Egy sminkes kikészítette az arcát, frizurát csináltak, engedték hogy kedvenc szerelését vegye fel.

Attól kezdve családja is tinédzserként kezelte. Minden szomszédja úgy üdvözölte, akár egy topmodellt.
Munkahelyen
Munkahelyén magyarázza el a többieknek, mire van szüksége, így nem fogják azt gondolni, hogy Ön lusta vagy ügyetlen! Munkaadói átalakíthatják munkahelyét Önnek. Pl. reumatoid artritiszben szenvedők komputeréhez csatlakoztathatnak egy nagyobb billentyűzetet. Szaktanácsadó segíthet kialakítani a legjobb munkaasztalt, testtartást.

Az asztal és a szék legyen elég magas ahhoz, hogy megelőzzük a hát- és nyakfájást!
A komputer képernyőjét, az írógépet vagy a könyvet helyezze maga elé olyan magasságban, hogy a nyaka ne hajoljon előre vagy hátra. Ha látása gyenge, a szemüveg nem csak a szemének segít, hanem a hátának is. Bifokális szemüveget viselők vigyázzanak, nyakuk ne feszüljön, miközben fejüket hátrahúzzák közeli tárgyak nézéséhez!

Néhány javaslat:
1. Megfelelő magasságú szék az asztalhoz.
2. Lazítsa el nyak- és vállizmait.
3. Habszivaccsal, agyaggal vagy gyantával megvastagított ceruzák, tollak.
4. Üléshez deréktámasz.
5. Asztallábra görgők vagy kerekek, közelebb húzhatja a székhez.
6. Téglák vagy fakockák a magasság beállításához.
7. Könyvtámasz vagy könyvkupachoz állított könyv. Vagy használjon megdöntött rajzasztalt.
8. Ne hajoljon az asztalra.
9. Talpak a padlón.

Óránként keljen fel és mozgassa meg magát! Ha álló munkát végez, a munkapad ne legyen se alacsony, se magas. Lehetőleg váltogassa az álló- és ülőmunkát!

A lehető legegyenesebben üljön! Ne hajoljon vagy görnyedjen előre! Tartsa egyenesen a hátát, ne forduljon vagy hajoljon oldalra! Egy irányba nézzen a válla és a csípője!
Otthon
A házimunka nehéz lehet egyetlen egy ízület érintettsége esetén is. Többféleképpen könnyítheti meg - másképp csinálja, segítséget kér valakitől vagy megfelelő eszközöket használ.

Amikor csak lehet üljön le vasalás, fürdőkád tisztítás, mosogatás közben. Néhány munkánál (pl. ételek előkészítése, amikor konyhai eszközöket használ) pedig állva tud nagyobb erőt kifejteni.
Pihenés
A pihenés éppen olyan fontos az Ön egészségének mint a torna. A pihenés csökkenti az ízületi gyulladást, de a túl sok pihenés merevséget és izomsorvadást okoz.

Pihenjen ágyban, ha fájdalma nagyon kifejezett, vagy ízületi duzzanata van. De ne maradjon egész nap ágyban, kivéve ha nagyon rosszul érzi magát! Ha aktív és kiterjedt az artritisze, pihenjen óránként tíz percet.

Nem mindig a legkényelmesebb testhelyzet a legmegfelelőbb az ízületek számára. Pihenés közben ne hajlítsa be az ízületeket, különösen ne a csípőket, térdeket, bokákat, csuklókat és könyököket!

A túl sok pihenés izomsorvadáshoz vezet, gyengülnek a szalagok, ízületek és a csontok. A csontokat és az ízületeket használni kell ahhoz, hogy erősek maradjanak! Az űrhajósok veszítenek csontállományukból, mert a gravitáció hiánya miatt nincs terhelés.

A meditáció jó pihenésre, relaxációra, felfrissíti a testet. Feküdjön le vagy üljön le egy csendes szobában és gondoljon békés dolgokra - a tenger, egy csendes erdő, egy hegy. Csukott szemmel lassan lélegezzen mélyeket. Orron keresztül vegyen levegőt és szájon át fújja ki. Gondoljon különböző testrészeire és lazítsa el ott az izmait. Felejtse el a gondjait - pénz, a főnöke, a család, a háza, a fájdalma. Gondolkodjon pozitívan! Gyakorolja ezt mindennap, egyre jobban fog menni!

Kiegyensúlyozott pihenés gyakorlatokkal és aktivitással.
Ruházkodás
Ruháink legyenek kényelmesek, könnyűek, könnyedén fel- és levehetők. Télen a meleg ruha csökkenti az izületi- és izommerevség kialakulását.

Hasznos ötletek:
• Ne legyenek kicsik a gombok.
• Cipzár, karikával a végén.
• Tépőzárak
• Elülső kapcsok
• Öltözködő pálca cipzár felhúzáshoz, zokni felvételhez és cipő levevéshez. (Lásd később.)
Székek
Az reumás betegségben szenvedőknek szükségük van egy jó székre, melyben nem kell tartaniuk magukat, ami helyes testtartást biztosít és kényelmes is. Egy jó szék csökkenti a fájdalmat, az erőtlenséget nemcsak a jelenben, a jövőben is. Mielőtt megvesz egy széket, próbálja ki a boltban!

A rossz szék:
• Nagyon puha.
• Alacsony, nehéz felállni belőle.
• Görnyedt tartást enged.
• Meghajlik a közepén.
• Nincs fejtámasza.
• A lábtartó térdhajlításra ösztönöz, ami ízületi zsugorodáshoz vezethet.

A jó szék:
• Megtámasztja a derekat, vállakat és a fejet.
• Magassága támasztékokkal korrigálható.
• Talpak a talajon - ha a lábak lógnak, romlik a vérellátás.
• Tűzálló anyagból készült.
• Könnyen markolható karfája van könyökmagasságban.

Ha az ujjak érintettek, felálláskor kinyújtott tenyérrel nyomja fel magát a karfán, ne az ujjain vagy a bütykökön támaszkodjon! Ha a csuklói betegek, ökölbe szorított kézzel nyomja fel magát!
Távol otthonról
Otthonról távol időnként rögtönöznie kell mozgásképessége és függetlensége megőrzése érdekében.

Például használjon egy tollat vagy egy másik kulcsot a szállodai szobakulcs elfordításához!

Étteremben könnyen szeletelhető ételt válasszon! Ne válasszon nehezen nyitható kis dobozos lekvárt!

Legyen mindig magánál egy kisolló a szószos, sós műanyag tasakok kinyitásához!

A nehezen nyíló ajtónál várja meg, míg mások bemennek Ön előtt. Vagy csavarjon egy táskaakasztót, övet a kilincsre, azzal húzza meg az ajtót.

Bőven szánjon időt az utazásra, ne kelljen vonat vagy busz után szaladni. Az ajtóhoz közeli ülésre váltson jegyet vonaton, buszon és repülőgépen.
Tolókocsik
Néhány artritiszes ember tolókocsit kénytelen használni. A kis súlyú kocsikat könnyebb autóba tenni, de ezek drágábbak és kevésbé erősek. A házilag készült kocsik olcsóbbak és könnyebben javíthatók. A jó tolókocsi elérhető árfekvésű, kényelmes, könnyen karbantartható és javítható, stabil, nem borul fel, kis súlyú és a használójának megfelelő.

A jó tolókocsi jellemzői:
• jó fékek
• erős fém váz
• összehajtható (ha szükséges)
• nagy kerekek rögös utakra és kisebb lépcsőkhöz
• kényelmes ülés
• megfelelő magasságban lábtartó

Az otthonunk körüli járdákat lehet, hogy szintbe kell hoznunk. Az útpadkához fa vagy aszfalt rámpa szükséges.

A házhoz vezető lépcsőt cseréljük ki egy nem meredek rámpára, kapaszkodóval !

Az ajtókra erősített keresztléc megkönnyíti a becsukást, A lakáson belüli ajtókat cserélje le függönyre vagy tolóajtóra!

Az asztalokat és a munkalapokat alacsonyabbra kell helyezni a tolókocsit használó számára.

Minden nyilvános épület alkalmas kell, hogy legyen tolókocsik fogadására. Ha mégsem, irjon erről a hatóságoknak! A nem rokkant építészeket gyakran kell emlékeztetni a tolókocsit használók szükségleteire.
Egyszerű tolókocsi készíthető fa vagy fém székből, ha nagy kerekeket szerelünk a lábaira.
Úszás
Úszómedencében, kádban könnyebb elvégezni a gyakorlatokat. A meleg víz segít a lazításban és csökkenti a fájdalmat. Ha nincs kádja vagy medencéje, helyezzen egy nedves, meleg ruhát az ízületre torna közben! Ha nem tud úszni, a meleg vízben állva vagy ülve végzett gyakorlatok is segítenek.

Gerinc, csípő, térd megbetegedése esetén az úszás kifejezetten jó, mert a víz fenntartja a testet. Ha hideg vízben kénytelen úszni, végezzen néhány bemelegítő gyakorlatot előtte! Ha nehezen emeli ki a fejét légvételhez, akkor használjon búvárpipát, így arcát a vízben tarthatja!

Vezessen feljegyzést a gyakorlatokról, így meggyőződhet arról, hogy valóban használnak Önnek!

Torna utáni észrevételek: először egy kicsit merev voltam és fáradt, de később jól éreztem magam.
I. Jótanácsok gerincbetegeknek
fejlesztés alatt....
J. Pikkelysömörhöz csatlakozó sokízuleti gyulladás
Az ízületi gyulladás
Az ízületek két csont találkozásánál helyezkednek el. Az ízületeket alkotó csontvégek felszínét porc borítja, köztük kenöanyagként néhány cseppnyi sürü folyadék segíti a mozgást (mint a gépalkatrészekét a kenöolaj). Az ízületet tok veszi körül, ezt szalagok teszik még erösebbé.
Gyulladás esetén az ízület belsejét borító hártya vérbövé válik, késöbb megvastagszik, nagyobb mértékben termeli az ízületi folyadékot, amely az ízületi üregben felhalmozódik. Ilyenkor az ízület fájdalmas lesz, megdagad, feszül, a bör meleg, piros is lehet. Nehezebbé válik a mozgás is. Ha a gyulladás tartósan fennáll, az ízületben termelödö anyagok károsítják az eredetileg üvegszerüen sima porcfelszínt, az így keletkezö „kátyúk" mélyén szabaddá válik az érzékeny csonthártya, ami növeli a mozgáskor jelentkezö fájdalmat. A gyulladásos folyamat hosszantartó fennállása, idültté válása esetén az ízvégeket alkotó csontok is károsodhatnak. A felszaporodott folyadék által okozott, hosszú ideig fennálló feszülés kitágítja az ízületi tokot, ezáltal a szalagok is lazábbak lesznek. Az ízület alakváltozása, deformálódása megváltoztatja a környezö izmok helyzetét, így azok nem tudnak teljes eröböl dolgozni. Megváltozik a végtag terhelése is, ami szintén a mozgást, járást, munkavégzést nehezíti.

Ez természetesen a kezelés nélküli állapotot jelenti, a segítség módjairól a késöbbiekben lesz szó.

Ilyen elváltozások zajlanak az úgynevezett keresztcsonti ízületekben is, melyek derékfájdalmat okozhatnak. A pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás sok esetben a gerincet is érinti: nem csak a fent említett keresztcsonti ízületeket, hanem a csigolyákat egymással összekötö kisízületeket, valamint a szegycsont két oldalán található kulcscsonti- és bordaízületeket is, ennek következményeire még kitérünk.

A gyógytorna
A pikkelysömör
Megváltoztatja-e a terhesség a betegség lefolyását?

Megváltoztatja-e a terhesség a betegség lefolyását ?
Tapasztalataink szerint a nök betegségének létrejöttét, illetve súlyosbodását a hormonális változások is befolyásolják :
például gyakran a pubertáskorban jelentkezik a pikkelysömör az öröklött hajlam talaján. A terhesség alatt általában mind a bör, mind az ízületi tünetek javulnak, panaszmentesség is elöfordul. Ez azért is jó, mert a betegségre hatásos gyógyszerek egy része terheseknek nem adható. A szülés a legtöbbször természetes úton zajlik le, reumatológiai elváltozások miatt csak egyes esetekben, például a csípöízület nagyfokú mozgáskorlátozottságát okozó gyulladásakor van szükség császármetszésre. Szülés után általában (de nem minden esetben) visszaesést, a tünetek súlyosbodását észleljük. Számos gyógyszer átjut az anyatejbe is, ezért a szoptatási idöszak alatt szedhetö gyógyszerekröl mindenképpen kérjen felvilágosítást kezelöorvosától.

Milyen nehézséget okozhat a betegség a párkapcsolatban ?
Amennyiben a pikkelysömör tizenéves korban vagy elötte jelentkezik, érthetö módon visszahúzódóvá, gátlásossá teszi a fiatalt. Ezért a megfelelö börgyógyászati kezelés jelentösége nagy, hisz hosszú tünetmentességet is eredményezhet, de fontos a beteg családjában, környezetében élök felvilágosítása is. Ha szükséges, pszichológus segítségét kell kérni. A házasságkötés után, vagy együttélés ideje alatt kezdödö betegség mind a két fél türelmét próbára teszi, ilyenkor mutatkozik meg a kapcsolat igazi mélysége, értéke, tartóssága. Sajnos, sok válás történik betegség miatt, ezt csak türelemmel, megértéssel, megfelelö felvilágosítással lehet befolyásolni. Mivel a stressz is rontja a pikkelysömörös beteg állapotát, a megértés szó szerint gyógyító erejü lehet.
Az ízületi eltérések és deformálódás csak ritkán olyan mértékü, hogy akadályozzák a szexuális életet, leginkább a csípö mozgáskorlátozottsága lehet zavaró. A megfelelö testhelyzet megválasztásával azonban ez is áthidalható. Ebben a tekintetben is a két fél teljes öszintesége és együttmüködése a legjobb megoldás.

Befolyásolja-e diéta a betegséget ?
Az a tapasztalat, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó táplálékok (sertéshús, sertészsír) rontják a pikkelysömört. Az eszkimók között például, akik , csak telítetlen zsírsavakat tartalmazó halakat és halolajat fogyasztanak, ismeretlen a pikkelysömör. Ez sem rejti sajnos a megoldás kulcsát, mivel a muzulmánok között, akik vallási okokból nem esznek disznóhúst, elöfordul a pikkelysömör.
Az ízületi gyulladással élö betegek beszámolnak arról, hogy ha nem esznek húst (vagyis a tejet, nem zsíros tejterméket és tojást is megengedö vegetariánus diétát tartják), ez javítja állapotukat.
Mindenesetre olyan speciális diéta, amely biztosan megszünteti a bör- és az ízületi panaszokat, jelenleg nem ismert. Óvakodjon a diétás túlzásoktól, mert az egyoldalú, a panaszok csökkentése reményében folytatott diéta komoly hiánybetegségeket okozhat, söt ronthatja a bör és az ízületek állapotát. A sok zöldséget, gyümölcsöt; kevés, inkább fehér baromfihúst és halat; kevés tojást, nem-zsíros tejterméket tartalmazó, füszerszegény étrend mindenképpen jó hatású, mivel vitaminjai javítják erönlétet, rostjai rendben tartják a székletet, anyagai csökkentik a gyógyszermellékhatásból is származó elhízást és csontritkulást (szteroidok). Mindenképpen kerülendö a szénhidrát, zsír, alkohol és kávé túlzott fogyasztása.

Miben segítenek a gyógyhatású,
nem gyógyszernek minösülö készítmények és a természetgyógyászati módszerek ?
Manapság virágkorát éli a rengeteg, gyógyításra és a gyógykezelés kiegészítésére használt anyag és módszer. Ismertetésük, híveik és ellenzöik véleményeinek felsorolása meghaladja kiadványunk kereteit.
Általánosságban leszögezhetjük, hogy :
1. Még nem ismerünk olyan anyagot vagy eljárást, ami maradéktalanul meggyógyítaná a pikkelysömört vagy az ízületi gyulladást. A „csodás gyógyulások" sajnos általában a hullámzó lefolyású betegség tünetmentes idöszakait jelentik, a visszaesést azonban senki sem reklámozza.
2. A különbözö módszerek és táplálékkiegészítö anyagok alkalmazását mindig beszélje meg kezelöorvosával. Általában ártalmatlan dolgokról van szó, amelyeket nyugodtan lehet alkalmazni az orvos által elöírt kezelés mellett (és nem helvett!), van azonban néhány olyan készítmény, ami igen komoly mellékhatást, károsodást okozhat. -
3. A fájdalmak csökkentésében és a tünetek enyhítésében segíthetnek kiegészítö módszerként.

Milyen életmódbeli változtatásokkal könnyítheti meg mindennapjait ?
Mindkét betegség esetében csak a kezelés megválasztása, elindítása és az eredmények ellenörzése az orvos feladata. Önnek nagyon sok „házi feladatot" kell teljesítenie.
1. Egyik legfontosabb a rendszeres, megfelelö, naponkénti börápolás, hiszen ezzel saját maga és környezete komfortérzését biztosítja.
2. Ugyanilyen jelentöségü a naponta végzett gyógytorna : ezzel mozgáskészségének megörzését, javítását, önellátóképességének minél további megtartását segíti elö. Különösen nagy jelentöségü ez a gerincet is érintö betegségformák esetében. Mivel a gerinc elmerevedésre hajlamos, egyáltalán nem mindegy, hogy ez mikor és milyen helyzetben történik meg. Rendszeres tornával a mozgásképesség sokáig megörizhetö. Ügyeljen az egyenes testtartásra; válasszon egyenes, nem túl puha fekhelyet és csak egy kispárnát tegyen a feje alá. Ez segít megörizni a gerinc egyenes tartását, és ha csökken a mozgáskészség, nem alakul ki olyan erös görbület, ami a mindennapi életet nagyon megnehezíti. Részletesebben a Bechterew-kóros betegek számára írt ismertetöbén olvashat erröl.
3. A mellkas elmerevedési hajlama a tüdö szellözését rontja, ezért kiemelkedöen fontos a naponta többször végzett légzötorna. A mellkas légzési kitérése cm-ekben mérhetö, ez a mozgáshiányt pontosan jelzi. Ugyanakkor a szorgalom több centiméternyi elönyhöz juttatja tüdejét. A tüdö ilyen irányú terhelése miatt gerincérintettség esetén a dohányzás sokszor károsabb hatású, mint egészséges emberen. Szokjon le a dohányzásról! A cigarettafüst anyagai ezen kívül a csontritkulást is elösegítik, ami amúgy is fennállhat a betegség részjelenségeként, valamint a szteroidok mellékhatásaként.
4. Rendszeresen szedje elöírt gyógyszereit, és jelenjen meg pontosan a megbeszélt orvosi ellenörzö vizsgálatokon.
5. Ha bármilyen új tünet vagy panasz jelentkezik, forduljon orvosához.
6.  A megfelelö étkezési szokásokról már írtunk, ne veszítse szem elöl az ideális testsúly elérését !
7.  Nyáron a napozás a börnek, az úszás a gerincnek és az ízületeknek, valamint erönlétének tesz jót. Vigyázzon arra, hogy a kifejezetten gyulladt, fájdalmas ízületeket ne forrósítsa fel a napon. Egyes gyógyszerek napozás hatására börgyulladást idéznek elö, ezért erröl kérje ki orvosa tanácsát.
8. Mivel a betegség sok esetben munkaképes korúakat érint, fontos, hogy kerülje el a munkahelyi ártalmakat. Nem tanácsos a vegyszerek használatával járó, a nehéz fizikai, vagy az egész nap azonos testhelyzetben történö munkavégzés; az idöjárás viszontagságainak kitett munkahelyek az ízületi panaszokat fokozhatják. Mindezek figyelembevételével kell esetleg új munkahelyet keresni, vagy más képzettséget szerezni. Érdemes megtartani a munkahelyet addig, ameddig csak tehet, hiszen megf

Melyek azok a külső és belső tényezők...
Milyen tünetei vannak a betegségnek ?

ESEMÉNYNAPTÁR

További rendezvények

Kedves Támogatónk!
Közhasznú Alapítványunk kéri, hogy tevékenységünket
(betegségismertetők, Reuma Híradó betegújság, oktatások) támogassák adójuk 1%-ának elajánlásával. Kérjük, hogy a rendelkező nyilatkozatot az MRA számára töltsék ki.

MRA Adószám: 19016443-2-41

OKTATÁSI PROGRAMJAINK

A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány oktatási és diagnosztikus központjában továbbképzési előadássorozatokat szervez szakorvosok, szakorvosjelöltek és gyógytornászok részére.

REUMATOLÓGIA MINDENKINEK

Alapítványunk többirányú segítséget kíván nyújtani a reumatológiai betegségben szenvedő betegek számára. Ismeretterjesztő dokumentumainkért kattintson az alábbi gombra!

Ismeretterjesztő dokumentumaink