Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MRA története


 


A Magyar Reumatológusok Egyesülete az egyik legrégebbi orvosegyesülete, 1928-ban alakult, a reumatológiai tudomány és betegellátás fejlesztésére. Az MRE elnöksége, majd vezetősége és közgyűlése a rendszerváltozást közvetlenül megelőzően, a várható egyesülési törvényre készülve, a Polgári Törvénykönyv (PTK) érvényes helyeire és az új vállalkozási szabályokra támaszkodva nem csak az MRE új Alapszabályát fogalmazta meg 1989-ben, hanem Alapítvány (MRA) és gazdasági társaság létrehozásáról döntött. A cél az volt, hogy az egyesületi élet (rendezvények), a betegek szakmai támogatása (betegegyesületek támogatása) és a hátteret biztosító gazdasági vállalkozás (saját lapkiadás) különválasztva biztosítsák egymás működését.

Az Alapítvány célja:
A magyar reumatológiai tudomány, betegellátás és egészségnevelés fejlesztése, színvonalának emelése a társadalom egyes rétegeinek okozott hátrányos szociális hatások enyhítéséhez, a magyar reumatológiai tudományos és szociális szervezetek céljainak megvalósításához nyújtott anyagi támogatás révén.

A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítványt a bíróság 1990-ben 49. sorszám alatt jegyezte be a bíróság. A közhasznú minősítést 1998-ban nyerte el. Az Alapítvány az alapítói adományból épült, módszertani, tudományos és oktatási centrumot is magában foglaló székházban működik. Céljai érdekében kifejtett tevékenysége a magyar reumatológiai betegségekben szenvedők betegségterheinek csökkentése, betegségükről alkotott ismereteinek növelése, az őket ellátó orvosok és nem-orvos munkatársak reumatológiai ismereteinek növelése, a reumatológiai tudományos kutatás támogatása. Az eredeti projektek: rehabilitációs betegüdültetés, gyógyszertámogatás, gyógytornaszolgáltatás, betegtájékoztató kiadványok, orvosi és szakdolgozói – orvosegyetemek által akkreditált – tanfolyamok voltak. A közvetlen betegellátó projektek 2008 és 2011 között lezárultak. Folyamatban maradtak az orvosok és szakdolgozók számára szervezett kedvezményes díjú oktató-továbbképző szakmai tanfolyamok, a részben betegek által szerkesztett Reuma Híradó nevű reumatológiai betegeknek szóló folyóirat és az ízületi-mozgásszervi betegségeket és kezelésüket bemutató felvilágosító füzetek kiadása. Ezek költségeit alapítói adományból fedeztük. A projektek volumene: eddig mintegy 200 reumabeteg részesült rehabilitációs üdültetésben, 30 gyógyszertámogatásban, közel 1000 támogatott gyógytornakezelésben. Évente 10 egynapos kreditpontszerző tanfolyamot szervezünk, átlagosan 20 résztvevővel. Tizenkilenc éve adjuk ki a korábban Reuma Híradó, 2013 óta Reumatológia Mindenkinek című betegtájékoztató újságot évente 3 számban, amely online változata olvasható az MRA honlapján is. Eddig közel 100 betegtájékoztató füzetet adtunk ki. A folyóirat nyomtatott példányait a Magyar Reumabetegek Egyesületének klubhálózatán keresztül terjesztjük.

Az Alapítvány céljai és működési alapelvei szerint az Alapítványnak a mai reumatológiában nemzetközileg elfogadott betegellátási alapelveket: a betegek és orvosaik közti folyamatos kommunikációt, azaz minél szélesebb körű tájékoztatást és az ezen alapuló közös döntéshozatalt kell kiemelten szolgálnia. Ennek az alapelvnek a megvalósítása és hazai érvényesítése érdekében a vagyonkezelő Kuratórium keretében a reumatológiai betegellátás feltételeinek javítását elősegítő orvosi tanácsadó munkacsoport működik. Ezt a feladatot az Alapítvány a Civil törvény közhasznúsági feltételei szerint, önkéntesek közreműködésével teljesíti. A tanácsadók szakmai stratégiák kialakítására, felmérésekre, tanulmányok és betegellátási ajánlások tartalmi szerkesztésére kértük fel.

Az Alapítvány mindezekkel közhasznú tevékenységeket végez és ezáltal közösségi igényeket szolgál a következő területeken:
- a reumatológiai betegek állapotának javítása az ellátásokhoz való hozzáférés javításához, a betegek tájékoztatásához, a lakosság egészségi állapotának népegészségügyi szintű javításához, ezen belül egészségfejlesztés, szűrések megtervezése, egészségnevelési feladatokhoz való hozzájárulás, betegfelvilágosító eszközök révén
- ezen kívül orvosszakmai területen minősített egészségügyi tanfolyamos továbbképzés, az egészségügyi ellátórendszer feltételeire vonatkozó szakmai módszertani elemzés és tanácsadás, valamint engedélyezett orvostudományi kutatások támogatása útján.

Dokumentum címe

Típus

Publikálva

Publikus dokumentumok

A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány beszámolója 2016-2020pdf2023.03.16.
A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány beszámolója 2022pdf2023.03.16.
Az MRA Felügyelő Bizottság kommentárja a 2022. évi elnöki beszámolóhozpdf2023.03.16.
 • Budapesti Immunológiai Fórum (BIF8)

  2023.02.23.
  - 2023.02.25.
  1138 Budapest, Szekszárdi u. 16-18., Park Inn by Radisson Budapest

 • További rendezvények -->

  Kedves Támogatónk!
  Közhasznú Alapítványunk kéri, hogy tevékenységünket
  (betegségismertetők, Reuma Híradó betegújság, oktatások) támogassák adójuk 1%-ának elajánlásával. Kérjük, hogy a rendelkező nyilatkozatot az MRA számára töltsék ki.

  MRA Adószám: 19016443-2-41

  REUMATOLÓGIA MINDENKINEK

  Alapítványunk többirányú segítséget kíván nyújtani a reumatológiai betegségben szenvedő betegek számára.