Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MRA története


 


Bizonyára ismeretes Ön előtt, hogy a mozgásszervi, reumatológiai betegségek hazánkban igen elterjedtek. Minden harmadik orvoshoz forduló ember mozgásszervi panaszokkal küzd. A krónikus gyulladásos reumatológiai kórképek eredete még most is tisztázatlan rejtély az orvosok és a kutatók számára. Ezen gondok enyhítésére törekedvén a Magyar Reumatológusok Egyesülete 1991-ben hozta létre Alapítványunkat.

Az Alapítvány elnevezése egyúttal fő célját, a hazai reumatológia támogatását is kifejezi, amelyet két oldalról kívánunk elősegíteni. Egyrészről a reumatológiai ismereteket szeretnénk terjeszteni a szakemberek körében, támogatva többek között a reumatológusok, gyógytornászok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók továbbképzését és szakmai fejlődését. Másrészről a betegek gyógytorna igényét szeretnénk kielégíteni emellett felvilágosításukat, önszerveződésüket támogatni.

Évente pályázatokat hirdetünk a fenti célokat szolgáló programokra, melyek tevékenységünk alapját adják.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete alapító adományából oktatási és diagnosztikus központot építettünk Budapesten a II. kerület Ürömi u. 56. sz. alatt. A több mint 10 éve müködő épületben továbbképzési előadássorozatokat szervezünk reumatológusok és gyógytornászok számára. Évente 3 alkalommal Reuma Híradó címmel betegeknek szóló újságot jelentetünk meg.

Továbbképzési programjaink célja kettős: egyrészt az európai (UEMS) normákhoz való közeledést kívánjuk támogatni, azaz a hazai továbbképzési anyag határterületi kérdéseit célozzuk meg, másrészt a mai magyar valóságból kiindulva olyan ismeretanyagot foglalunk össze, amelynek hiánya az orvosok mindennapi gyakorlatában okoz gondokat.

Az Alapítvány jogi háttere:

A Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) 1928 óta működő orvos-szakmai egyesület, melynek - mint ahogy az Alapszabály kimondja - tagja lehet "a reumatológia szakma és tudományág, valamint határterületeinek egyetemi vagy főiskolai végzettségű művelője".

Az Egyesület célja:

  1. a reumatológia, mint orvosi szakma, tudományág színvonalának emelése;
  2. tagjai szakmai és tudományos ismereteinek bővítése;
  3. tagjai szakmai és tudományos érdekeinek képviselete és védelme;
  4. a magyar reumatológia eredményeinek a nemzetközi szakmai közvéleménnyel való megismertetése;
  5. a betegek és a velük foglalkozó nem-orvos munkatársak reumatológiai ismereteinek növelése.

Fenti célok szolgálatára az MRE 1990. január 8-i Alapító Okirattal létrehozta "A Magyar Reumatológia Haladásáért" Alapítványt, melyet a Fövárosi Cégbíróság 1990. március 22.-én 49. szám alatt vett nyilvántartásba.

Az alapítvány képviselője és kezelője, a szintén 1990. január 8-án megalkotott Működési szabályzat szerint működő Kuratórium.

Az MRE 1991. június 30.- július 6. között rendezője volt a XII. Európai Reumatológiai Kongresszusnak. Az 56 milliós bevételét átutalta az Alapítványnak, s ezzel csatlakozott az Alapítványhoz.
Az APEH Fővárosi Igazgatósága 1992. március 3.-i határozatával hozzájárult ahhoz, hogy a "Magyar Reumatológia haladásáért" Alapítványhoz csatlakozók adóalap csökkentő kedvezményre jogosító igazolást kaphassanak.

A fenti szervezeti lehetőségek és anyagi alap tette lehetővé a Magyarországon egyedülálló ALAPÍTVÁNYI DIAGNOSZTIKAI, OKTATÁSI, MÓDSZERTANI KÖZPONT létrehozását. A kuratórium ezúton kéri, hogy aki egyetért céljainkkal, támogassa az MRA-t.

Dokumentum címe

Típus

Publikálva

Publikus dokumentumok

A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány kuratóriumának beszámolója a 2017. évről és 2018. eddigi eseményeirőlpdf2018.10.18.
A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány Felügyelő Bizottságának jelentése az Alapítvány 2014-2017. évi tevékenységérőlpdf2018.10.18.

ESEMÉNYNAPTÁR

Kedves Támogatónk!
Közhasznú Alapítványunk kéri, hogy tevékenységünket
(betegségismertetők, Reuma Híradó betegújság, oktatások) támogassák adójuk 1%-ának elajánlásával. Kérjük, hogy a rendelkező nyilatkozatot az MRA számára töltsék ki.

MRA Adószám: 19016443-2-41

REUMATOLÓGIA MINDENKINEK

Alapítványunk többirányú segítséget kíván nyújtani a reumatológiai betegségben szenvedő betegek számára. Ismeretterjesztő dokumentumainkért kattintson az alábbi gombra!

Ismeretterjesztő dokumentumaink

OKTATÁSI PROGRAMJAINK

A Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány oktatási és diagnosztikus központjában továbbképzési előadássorozatokat szervez szakorvosok, szakorvosjelöltek és gyógytornászok részére.